Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания разширява програмата си за финансиране на бизнеса

Общият размер на плановете на правителството възлиза на над 60 млрд. паунда пряка помощ и 330 млрд. паунда гаранционни заеми

Великобритания разширява програмата си за финансиране на бизнеса

Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак обяви, че ще разшири програмата за гарантиране на заеми за компании, засегнати от коронавируса, след като предприятията вече са се възползвали от такава помощ в обем от  3,5 млрд. паунда (4,3 млрд. долара), предава Bloomberg.

В отговор на критиките, че по-ранните мерки не са били достъпни за средния бизнес, Сунак е готов да обяви нов план за гарантиране на заеми в полза на компании с годишен оборот между 45 млн. и 500 млн. лири. Той също така ще разкри промени в програмата за малките компании, за да адресира оплакванията, че те са били принудени да кандидатстват за заеми по пазарни условия, преди да имат достъп до спешното финансиране.

От Министерството на финансите се надяват да предоставят подкрепа на колкото се може повече компании и работни места, за да гарантират, че икономиката е в състояние да се възстанови от щетите, причинени от пандемията. През март Сунак обяви четири пакета от мерки за подпомагане на компаниите и техните служители.

Още по темата

„Това е национално усилие и ние ще продължим да работим със сектора на финансовите услуги, за да гарантираме, че 330 милиарда паунда правителствена подкрепа чрез заеми и гаранции ще достигат до възможно най-много предприятия“, каза Сунак.

Също в петък от Министерството на транспорта обявиха финансиране в размер на 400 милиона паунда за поддържане на автобусните услуги по време на пандемията. Около 167 милиона паунда ще бъдат предоставени на операторите, за да поддържат определено ниво на обслужване, а 200 милиона паунда ще бъдат използвани за закупуването на гориво.

Към днешна дата общите планове на Сунак възлизат на над 60 милиарда паунда (75 млрд. долара) пряка помощ - по-голяма от тази по време на финансовата криза преди десетилетие - както и 330 млрд. паунда гаранционни заеми.

Около 1,9 млрд. паунда вече са предоставени на големи компании по гаранционна програма, управлявана от Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, съобщиха от Министерството на финансите.

В рамките на гаранционната програма за по-малките предприятия заеми за около 90 млн. паунда за близо 1000 компании вече са одобрени от търговските банки. Съгласно плана на правителството то ще поеме плащанията на лихвите и таксите по заемите в рамките на една година. Сунак също така забрани кредиторите да искат лични гаранции за заеми под 250 000 паунда.

Програмата за средния бизнес е изградена по модела на тази за по-малките предприятия, но правителството не поема ангажимент за плащане на лихви и такси.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Облекчаването на блокадите даде силен тласък на европейските пазари