IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се готви за „твърд пазарлък“ със САЩ

Правителството на Обединеното кралство си поставя за цел 80% от външната търговия на страната да са обхванати в споразумения за свободна търговия до 2022 г.

16:48 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Борис Джoнсън. Снимка: Bloomberg</em></p>

Борис Джoнсън. Снимка: Bloomberg

Великобритания разкри мандата си за търговски преговори със САЩ в понеделник, като премиерът Борис Джонсън заяви, че е подготвен за „твърд пазарлък“ в преговорите, които ще тестват „специалните отношения“ между двете страни, информира Ройтерс.

След като Обединеното кралство напусна Европейския съюз през януари, Джонсън иска да постигне търговска сделка с Вашингтон, за да се опита не само да подсили образа за международната независимост на Великобритания, но и да окаже натиск върху блока в отделни разговори за бъдещите отношения.

Докато преговарящ екип се отправя към Брюксел, за да започне тези дискусии, правителството определи мандата си за разговори със САЩ, предупреждавайки, че Лондон ще се оттегли, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Великобритания заяви, че иска да постигне „огромна победа“ чрез премахване на бариерите пред търговията със САЩ, но и че Националната й здравна служба (NHS) няма да бъде на масата в преговорите, а нейните стандарти за храните ще бъдат запазени.

Това би могло да постави двете страни в конфликт, който ще окаже допълнителен натиск върху отношенията, които вече са обтегнати от решението на Лондон да разреши на китайската компания Huawei ограничена роля в нейната 5G мобилна мрежа и предложения данък върху цифровите услуги.

„Имаме най-добрите преговарящи в бизнеса и разбира се, ще постигнем стабилна сделка, за да стимулираме британската индустрия“, заяви Джонсън. „Най-важното е, че тази трансатлантическа търговска сделка ще отразява уникалната близост на нашите две големи държави“, добави той.

Даването на мандат за преговори сигнализира, че Великобритания може да преразгледа въвеждането на цифров данък през април, който беше широко критикуван от Вашингтон.

Правителството заяви, че анализът му показва, че споразумение със САЩ може да увеличи трансатлантическата търговия на страната с 15,3 млрд. паунда (19,61 млрд. долара) и да добави 3,4 млрд. паунда към британската икономика.

В момента САЩ са най-големият търговски партньор на Великобритания след ЕС. Щатите получават почти 19% от целия износ на Обединеното кралство през 2018 г. и допринасят за 11% от вноса му. За сравнение към ЕС са насочени 45% от целия износ на Великобритания, а блокът осигурява 53% от вноса за Обединеното кралство.

Правителството заяви, че производителите на автомобили, керамика, храни и напитки и професионалните услуги, включително архитекти и адвокати, ще бъдат сред най-големите печеливши от търговската сделка.

"Търгувайки шотландска пушена сьомга за шапки на Stetson, ние ще предоставим по-ниски цени и по-голям избор за нашите купувачи", каза Джонсън.

И двете страни се надяват да се постигне споразумение още през тази година, но има много препятствия.

Правителството повтори, че NHS „не е за продажба“, тъй като се опасява, че евентуална сделка може да предостави достъп на частни доставчици на услуги в здравната система на Великобритания.

Освен това то обеща да запази високите стандарти за безопасност на храните и хуманното отношение към животните на фона на опасенията на земеделските производители, че правителството е готово да разреши вноса на пилешко и говеждо, „пълно с хормони“ във Великобритания.

„В търговска сделка със САЩ няма да намалим стандартите си за безопасност на храните и също така няма да поставим NHS на масата“, каза британският министър на търговията Лиз Трус. „Ако не получим желаната от нас сделка, ще бъдем готови да се оттеглим“, добави тя.

Преговорните цели на Вашингтон, публикувани миналата година, включват настояване за пълен достъп до пазара на американски фармацевтични продукти и медицински изделия, което би изисквало промени в ограниченията на цените на NHS и би могло да увеличи цената на лекарствата.

Главният съветник на Великобритания по търговските преговори Крофорд Фалконър, който преди това е бил главен преговарящ на Нова Зеландия, ще представлява правителството в преговорите.

Великобритания също планира да започне преговори за сделки с Япония, Австралия и Нова Зеландия през следващите месеци заедно с преговорите с ЕС за бъдещите отношения.

Правителството заяви, че целта му е до 2022 г. 80% от външната търговия да бъдат обхванати от споразуменията за свободна търговия.

Британските власти заявиха, че всяка система за защита на интересите на американските компании в страната след постигането на споразумението за свободна търговия трябва да бъде справедлива и прозрачна. Това обикновено е чувствителен въпрос за групите на гражданското общество, притеснени от силата на мултинационалните компании.

„Правителството също така отбелязва диапазона от гледни точки по отношение на потенциалното включване на защитата на инвестициите и свързания с нея Механизъм за уреждане на спорове от страна на инвеститорите (Investor State Dispute Settlement - ISDS)“, се казва в документ, очертаващ своя подход към преговорите с Вашингтон.

ISDS беше много сериозно критикуван по отношение на търговската сделка между Европейския съюз и САЩ, която изведе хиляди протестиращи на улиците в Европа и принуди ЕС да предложи промяна на начина на уреждане на спорове между държавата и даден инвеститор. Критиците казаха, че трибуналите с частни арбитри ще дадат право на мултинационалните компании да диктуват публичната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още