IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще изпита недостиг на храни при Brexit без сделка

Излизането на страната от ЕС е смятано за най-гоямото предизвикателство пред хранителната индустрия от Втората световна война насам

16:22 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Великобритания ще изпитва недостиг на някои пресни храни седмици или дори месеци наред, ако хаотичен Brexit без сделка остави нетрайни стоки да загниват в ТИР-ове на пристанища, предупреди Федерацията за храните и напитките на Великобритания, цитирана от Ройтерс.

Компании за търговия на дребно като Tesco предупреждават, че напускането на Европейския съюз на 31 октомври без преходно споразумение ще бъде проблематично, тъй като много от пресните храни са вносни, а складовете са пълни преди Коледа.

Индустрията, в  която са заети 450 хил. души във Великобритания, смята Brexit за най-голямото предизвикателство от Втората световна война, което далеч надхвърля предишни кризи като скандала с конското месо през 2013 г. и епидемиите с болестта луда крава през 80-те и 90-те години на миналия век.

„Няма да гладуваме, но ще има недостиг на пресни храни и някои по-специални продукти. Ще бъде леко непредсказуемо“, заяви пред Ройтерс главният оперативен директор на Федерацията за храните и напитките Тим Райкрофт.

„Тъй  като храната много често е нетрайна и има кратък живот на щандовете, очакваме известен недостиг на определени храни в седмиците и месеците след Brexit без сделка. Ще има известен недостиг и ръст на цените“, смята Райкрофт.

Част от проблема е, че Brexit може да промени всичко или пък нищо.

Преди първоначалния краен срок за излизане на Великобритания от ЕС на 29 март супермаркетите и веригите за търговия на дребно заделяха милиони паунди за подготовка за Brexit и работеха с доставчици, за да увеличат запасите си от сухи храни, включително паста, бутилирана вода и тоалетна хартия.

След тригодишни преговори за Brexit все още не е ясно при какви условия Великобритания ще напусне ЕС, като вариантите варират от сделка в последната минута или отлагане на горчивия развод, който би засегнал търговията.
Премиерът Борис Джонсън многократно предупреди ЕС, че ако не бъде договорено ново споразумение за напускане, ще изведе страната си от блока на 31 октомври без сделка.

Последна актуализация: 03:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още