IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще преосмисли темповете на фискална консолидация

Правителството ще направи всичко необходимо, за да поддържа стабилност и да възстанови доверието, коментира новият финансов министър

13:07 | 14.07.16 г. 1
<p>
	Филип Хамънд пристига на Даунинг стрийт 10, за да поеме поста финансов министър в правителството на Тереза Мей. Снимка: Ройтерс</p>

Филип Хамънд пристига на Даунинг стрийт 10, за да поеме поста финансов министър в правителството на Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Великобритания трябва да преосмисли темповете на свиване на бюджетния дефицит. Това коментира новият финансов министър на страната Филип Хамънд в първото си интервю в тази роля за ВВС, съобщава Ройтерс.

Коментарът на Хамънд предполага, че подходът му на управление на финансите ще е по-малко агресивен в сравнение с този на предшественика му Джордж Озбърн.

Хамънд оцени положително работата на Озбърн, като посочи, че това, което той е направил за шестте години на поста, е било правилно за икономическата ситуация.

„Сега обаче навлизаме в нова фаза от историята на британската икономика с решението да напуснем Европейския съюз (ЕС). Нашата икономика ще се променя и ще изисква различни параметри, за да постигне успех“, посочи новият финансов министър.

Хамънд оцени високо и работата на Марк Карни като управител на Английската централна банка.

„Разбира се, дефицитът трябва да се намали допълнително, но ако помислим как, кога и с какви темпове и как всъщност измерваме напредъка си – това е нещо, което трябва да решим в светлината на новите обстоятелства, пред които се изправя британската икономика“, допълни той.

Озбърн целеше да превърне дефицита на Великобритания, който в момента е около 4% от БВП, в излишък към 2020 г. Малко преди референдума за членството на страната в ЕС обаче той се отказа от тази цел заради удара, който икономиката на Острова би понесла от напускането на блока, припомня Ройтерс.

Филип Хамънд обеща, че ще направи всичко необходимо, за да поддържа стабилност в икономиката и да възстанови доверието на инвеститорите след вота за Brexit. “Пазарите имат нужда от сигнал, от уверение, те искат да знаят, че ще направим всичко необходимо, за да поддържаме икономиката на правия път“, коментира той.

Той изтъкна, че правителството вече работи за преодоляване на разделението в Консервативната партия, така че Лондон да постигне възможно най-добрата сделка с Брюксел при „развода“.

Предстои Хамънд да вземе и решения за данъците на Острова, но засега отказва коментар по въпроса. Той посочи, че няма да подготвя плановете си в медиите, а ще седне на масата на преговорите с другите ключови за икономиката фигури, сред които е и гуверньорът на централната банка, за да се вземат „внимателно обмислени решения“.

Според новия финансов министър Великобритания не се нуждае от нов, спешен бюджет. Той посочи, че ще наблюдава икономическата ситуация през лятото, преди да посочи новите цели за разходите през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
Интересно е как редица от политиците са занимават със сфери, които се различават коренно от това, което са завършили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още