IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще продължи с продажбата на акции от Lloyds

Поне в близко бъдеще британското правителство ще задържи дела си в RBS заради цената на акциите

21:34 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Великобритания ще продължи с продажбата на държавния дял в Lloyds Banking Group, който придоби по време на световната финансова криза, за да спаси банката, съобщава британският в. Telegraph.

Финансовият министър на страната Филип Хамънд обяви днес нов план за продажбата на държавния дял в кредитора, който се оценява на стойност 3,6 млрд. британски лири. Той предвижда продажбата да се осъществява на етапи през следващите 12 месеца.

"Връщането на Lloyds в частни ръце е в интерес на банката, данъкоплатците и на страната като цяло", коментира Хамънд в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

В момента дела на британското правителство в банката е малко над 9 на сто или 6,5 млрд. акции, припомня вестникът. Акциите бяха придобити през 2009 г., а от 2013 г. периодично се продават пакети от тях, след като кредиторът постепенно започна да се възстановява от кризата.

Предшественикът на Хамънд Джордж Осбърн планираше да продаде държавния дял в банката с печалба за данъкоплатците, т.е. да реализира цена на акция от 73,6 пенса, посочва изданието.

Акциите на банката обаче останаха под тази цел почти година, заради което продажбата се забави. Допълнително процесът изостана и заради референдума за Brexit и последващата смяна на правителството.

Хамънд се отказа от целевата цена за акция на Lloyds още с идването на правителството.

Към днешна дата британското финансово министерство е реализирало почти 17 млрд. паунда от продажбата на акции на банката. За да си върне инвестираните 53 млрд. паунда, Лондон трябва да постигне цена за акция от 53 пенса, изчислява вестникът.

Британското правителство обаче се изправя пред по-тежък проблем – да се отърве от дела си в Royal Bank of Scotland, който е 73%, допълва изданието. Банката беше спасена през 2008 г. при цена на акция от 502 пенса, а в момента цената е 179,5 пенса, т.е. очертава се тежка загуба за данъкоплатците.

Затова и Хамънд коментира, че поне в обозримо бъдеще държавният дял в кредитора ще бъде задържан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още