IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания: Въглищата трябва да останат в миналото

Страната се фокусира върху предстоящата среща на Г-7, където ще отправи призив към останалите страни от групата да премахнат въглищата от своя енергиен микс

21:53 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Обединеното кралство, люлката на индустриалната революция, иска да сложи край на използването на въглища, горивото, с което започна всичко, пише Politico.

В реч на територията на вятърния парк „Уайтли“ в Шотландия Алок Шарма, който ще председателства Конференцията на ООН за климатичните промени, COP26, в Глазгоу, заяви, че тя трябва да „изпрати въглища в историята“.

Шарма изтъкна, че си поставя като „личен приоритет“ преди конференцията през ноември да накара правителствата по света да спрат да изгарят въглища за производство на енергия и да прекратят международното финансиране за въглищни проекти.

Вятърните турбини, чиито витла се въртяха зад гърба на британеца, според него са, „осезаема демонстрация на нашата зелена индустриална революция“. 

"Дните на въглищата, осигуряващи най-евтината форма на енергия, са в миналото и там трябва да останат. Тъй като науката е ясна – за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, въглищата трябва да си отидат“, подчерта Шарма, визирайки Парижкото споразумение, подписано през 2015 г.

Този призив може да намери отражение по време на срещата на министрите на климата и енергетиката от страните от Г-7 през следващата седмица.

Според правителствен служител Великобритания засилва натиска върху страните от групата да се ангажират с прекратяването на финансирането за въглищата преди срещата на върха през юни.

Повечето от тези държави вече са предприели мерки, като единствено Япония все още не се е ангажирала с краен срок за изключването на въглищата от енергийния микс.

По думите на Шарма най-богатите икономики трябва да дадат пример на останалия свят в това отношение.

Въглищата трябва да си отидат

Шарма заяви, че COP26 трябва да премахне за постоянното най-силното замърсяващо гориво в света, "ако сме сериозни" по отношение на ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса.

Изброявайки цели, които са постигнати чрез лични срещи със 113 правителства, Шарма посочи, че страните трябва също така да контролират емисиите на метан и обезлесяването и да прекратят производството на бензинови и дизелови автомобили до 2040 г.

Последният анализ на Climate Action Tracker установява, че световните национални цели за емисиите в момента могат да доведат до ограничаване на затоплянето до 2,4 градуса по Целзий. Междувременно Китай, най-големия консуматор на въглища в света, е далеч от премахването на този енергиен ресурс, посочвайки, че очаква да достигне пик на потребление до 2025 г.

„Постепенното премахване на въглищната енергия е най-важното смекчаващо действие, което светът може да предприеме през следващото десетилетие“, изтъква Джеси Бъртън, старши сътрудник в мозъчния тръст E3G.

Според него само прекратяването на употребата на въглищата само по себе си няма да е достатъчно за изпълнението на целите, но то е задължително за ограничаването на глобалните температури.

Шарма заяви, че Великобритания планира „физическа среща на върха“ на фона на напредъка по отношение на глобалната ваксинационна кампания срещу коронавируса. Виртуалната среща се смята за неефективен метод като се има предвид хилядите делегати, които присъстват на преговорите за климата на ООН и сложността на дискусиите.

"Проучваме всички възможни мерки за сигурност на фона на COVID. Това включва тестване, ваксини и други мерки", посочи председателят на COP26, добавяйки, че плановете ще бъдат споделени скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още