IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания въстана срещу новите правила за изчисление на БВП в ЕС

Приносът на Обединеното кралство към бюджета на Европа отразява нарастването на благосъстоянието на страната, коментираха от Брюксел

08:35 | 25.10.14 г. 2
Великобритания въстана срещу новите правила за изчисление на БВП в ЕС

Сериозен скандал е напът да избухне в Европейския съюз (ЕС). Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че Великобритания няма да се изпълни изискването на Брюксел за прехвърляне на допълнителни средства към бюджета на ЕС.

Причината за скандала е промяната на методологията при изчисляването на бюджета на ЕС, според която редица страни ще трябва да направят допълнителна вноска към Общността до 1 декември 2014 г. Корекцията се извършва заради периода 1995-2013 г., предава руският портал "Вести".

Представителят на Европейската комисия Патрицио Фиорило коментира възраженията на Камерън, заявявайки, че увеличаването на дела на Обединеното кралство във формирането на бюджета на ЕС е отражение на доброто състояние на икономиката ѝ.

"Приносът на Обединеното кралство отразява нарастването на благосъстоянието на страната. Това е същият принцип, според който във Великобритания се плащат повече данъци при покачване на доходите", добави той.

Какво причини такива драматични изменения?

Дяволът, както винаги, е в детайлите. Както Financial Times отбеляза, настъпи фискална корекция в отчитането поради скритите елементи на сивата икономика в резултат на преоценката на националния брутен вътрешен продукт (БВП).

Съгласно новите правила, оценката на националния БВП трябва също така да взима предвид приноса от проституцията, трафика на наркотици и контрабандните стоки. Тези разпоредби влезнаха в на 1 септември 2014 г.

В резултат на това редица страни трябва да увеличат своя принос в бюджета на ЕС. В най-значителна степен това се отнася за Обединеното кралство (2,1 млрд. евро), Холандия (642 млн. евро) и Италия (340 млн. евро).

Въпреки това други държави ще получат обезщетения под формата на намаляване на техния принос към Брюксел. В списъка попадат Германия (779 млн. евро), Франция (1 млрд. евро), Дания (321 млн.евро), Полша (316 млн. евро), Австрия (294 млн. евро) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
"Съгласно новите правила, оценката на националния БВП трябва също така да взима предвид приноса от проституцията, трафика на наркотици и контрабандните стоки."т.е. как да го разбирам това - който има доходи от тези черни бизнеси - плаща, който няма - не плаща?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още