Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания замества европейската схема за търговия с емисии със своя

През първата фаза на новата система ще се прилага минимална тръжна цена, за да се намалят шансовете за несъответствия между новия пазар и този на ЕС

Великобритания замества европейската схема за търговия с емисии със своя

Снимка: Pixabay

Великобритания представи своя схема за търговия с емисии на въглероден диоксид (ETS), която да действа единствено на територията на страната и която трябва да замени схемата на Европейския съюз (ЕС), съобщава Euractiv.

Новата ETS, на която ще се търгуват емисии с цел свиване на количеството на парниковите газове и постигане на нисковъглеродна икономика, включва планове за намаляване на сегашния обем на емисиите с 5%, посочват от Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Идеята на Кралството е в крайна сметка да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г. 

Още по темата

Схемите за търговия с емисии работят, като определят ограничението на общото количество парникови газове, които могат да се отделят от определени сектори, като таванът се понижава с течение на времето, така че общите емисии също да се свиват.

„След всяка година всяка засегната компания трябва да предаде достатъчно квоти за въглерод - всяка от които представлява тонове въглероден диоксид - за покриване на всичките си емисии, в противен случай се налагат допълнителни глоби до 100 паунда за квота“, посочват от министерството.

Около една трета от емисиите на Обединеното кралство и близо 1000 фабрики и заводи във Великобритания понастоящем са обхванати от схемата на ЕС за търговия с емисии, като те ще бъдат прехвърлени към британската схема, когато стане готова.

Британското правителство заяви в понеделник (1 юни), че е отворено към дискусии във връзка с прехода от европейска към британска ETS.

„Това е предмет на текущите търговски преговори между Обединеното кралство и ЕС“, заявиха от правителството.

Според проектните планове, през първата фаза на новата система ще се прилага минимална тръжна цена, за да се намалят шансовете за несъответствия между новия пазар и този на ЕС.

През първата половина на май Великобритания отбеляза своя първи пълен месец на производство на електроенергия без въглища от откриването на електроснабдителната мрежа през 1882 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако