IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Veolia твърди, че улиците на Лондон са покрити с платина

Френската компания обикаля британските улици, търсейки ценни метали от отпадъците

18:02 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Veolia твърди, че улиците на Лондон са покрити с платина

Veolia Environnement е компания за отпадъци и водни ресурси, която построи завод в Линг Хол в графство Уоруикшър. Заводът ще извлича редки метали, изхвърляни от автомобилните ауспуси и полепващи по пътищата и тротоарите. Компанията попаднала на тази „градска мина“ след сортиране на отпадъците като част от опит за намаляване на боклука, пращан на сметища. Това заяви в Париж вицепрезидентът на компанията за за Великобритания и Ирландия Естел Брачлианов, предава Bloomberg.

“Водим преговори, за да видим дали можем да развием този бизнес в Лондон и други части на страната”, заяви тя. “Това си заслужава усилието в страни, където земята за сметища е скъпа”.

Използваната техника също така извлича паладия и родия, използвани в каталитичните конвертори, прикачени към ауспусите. Тя е част от опита да се увеличат печалбите от рециклиране до 6 млрд. долара в рамките на 5 години. Veolia планира да използва проекти като този във Великобритания, за да намери нови начини за рециклиране на тоновете боклук, които събира всяка година.

Освен това главният изпълнителен директор Антоан Фрерот планира да намали дълговете, да увеличи печалбите от договорите с общините и да влезе в пазари като водно рециклиране за минни, петролни и хранителни компании. Световният пазар за рециклиране и повторна употреба на боклук се очаква да расте с около 10% на година до стойност от 30 до 40 млрд. евро през 2020 г., заяви Фрерот пред журналисти.

Запасите от платина, паладий и родий не могат да задоволят търсенето в момента. Причината са започналите стачки на миньори в Южна Африка и увеличаваща им се употреба в каталитични конвертори, които намаляват вредните емисии на автомобилите.

Veolia очаква около 1,5 метрични тона платина, 1,3 тона паладий и 800 килограма родий да бъдат събирани всяка година от улиците на Великобритания. При сегашните цени на металите те биха били оценени на 123 млн. долара, според изчисления на Bloomberg.

Заводът в Уоруикшир в момента печели около 100 хиляди британски паунда на година (160 000 долара), което означава, че Veolia може да събира по-малко пари за почистване на улиците, твърди Брачлианов.

Около десет топчета паладий с големината на лещено зърно на стойност 400 паунда са били събрани за около седмица в завода. Компанията се надява да повтори този успех във Франция и на други места във Великобритания, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още