Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Веригата супермаркети Tesco обяви обратно изкупуване за 500 млн. паунда

Британската компания повиши и прогнозите си за печалба за тази година

Веригата супермаркети Tesco обяви обратно изкупуване за 500 млн. паунда

Снимка: Bloomberg

Британската верига супермаркети Tesco обяви обратно изкупуване на акции за 500 млн. паунда и повиши прогнозата си за печалба в опит да подкрепи цената на книжата си, след като по-малкият конкурент Morrison привлече интереса на частния капитал, съобщава Bloomberg.

Акциите на най-големия оператор на супермаркети във Великобритания изостават зад тези на конкурентите, докато индустрията е обхваната от консолидация. Офертата за 7 млрд. паунда на Clayton Dubilier & Rice за закупуването на Morrison предизвика спекулации, че Tesco или Sainsbury's може също да се превърнат в привлекателни цели за частни инвестиции.

Макар че британските супермаркети бяха изправени преди значителни разходи за безопасното управление на магазините при затварянето на страната заради Covid-19, те се оказаха победители, тъй като пандемията повиши продажбите и ускори промените в навиците за пазаруване. Ръстът на потребителите, които се насочват към онлайн пазаруване, направи електронната търговия по-печеливша.

Акциите на Tesco поскъпнаха с 4,6% в началото на търговията в Лондон в сряда. От началото на годината досега те бележат ръст в цената си от 12%. За сравнение, книжата на Sainsubury’s са поскъпнали с 37% през същия период, а на Morrison – с 66%. От Tesco заявиха днес, че първият транш акции ще бъдат обратно изкупени до края на октомври и вероятно ще има и други изкупувания в бъдеще.

Кен Мърфи, който заема поста на главен изпълнителен директор от година, представи и стратегията си за растеж. Той заяви, че веригата ще продължи да гарантира, че ценообразуването ѝ е подходящо за силно конкурентния британски пазар, където през последното десетилетие германските дискаунтери Aldi и Lidl отнемат пазарен дял от по-големите конкуренти. В момент на растящи цени на храните Tesco заяви, че планира икономии за 1 млрд. паунда през следващите три години, за да се компенсира ускоряващата се инфлация.

Заради силното си представяне през първото полугодие Tesco очаква коригираната оперативна печалба да е между 2,5 и 2,6 млрд. паунда тази фискална година. Компанията заяви още, че ускоряващият се ръст означава, че ще генерира свободни парични потоци между 1,4 и 1,8 млрд. паунда годишно.

Сравнимите продажби във Великобритания за първите шест месеца са нараснали с 1,2%, което е над очакванията, макар че компанията е изправена пред трудни сравнения от година по-рано, когато потребителите се запасяваха с консерви и тоалетна хартия.

Сравнимите онлайн продажби, които се изстреляха нагоре по време на пандемията, тъй като потребителите пазаруваха основно по интернет, са нараснали с 2,3% през периода и със 74% през последните две години.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гръцкият премиер с първа визита до Москва в опит да договори евтин газ