IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: От ограниченията след Brexit потърпевши ще са и българите

Изпуснахме възможности заради слабите институции, които си затваряха очите за корупционни мрежи, посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

13:25 | 14.06.21 г.
Весела Чернева: От ограниченията след Brexit потърпевши ще са и българите

Тя се надява, че българските предприемачи са успели да привлекат тези хора.

Великобритания гони 15 хиляди българи вследствие на Brexit, посочи тя. По думите ù тези хора губят право да пребивават в страната с цел работа и обучение, а ако са там, рискуват да бъдат депортирани след 30 юни.

"Не мисля, че българите трябва да са изненадани. Имаше кампания повече от две години за регистрация за всички европейци, които живеят във Великобритания. След Brexit идеята за свободно придвижване на хора с капитали, която характеризира общия пазар на Европейския съюз, вече не важи на територията на Острова. За всички българи, които са там, беше ясно, че трябва да придобият уседналост. Оттук нататък всеки, който пътува до Великобритания, трябва да има едно наум, че кратки пътувания са добре, но дългосрочни ангажименти и работа - със сигурност ограниченията ще бъдат много големи", коментира Весела Чернева.

Според нея една от причините за Brexit e, че британците не са искали източноевропейци да се заселват на Острова.

По думите ù повечето от сънародниците ни, които са заминавали за чужбина, са хора без семейство и деца, както и студенти.

"В момента, в който едно семейство се установи, децата започнат да учат, адаптират се към средата, е много трудно да се върнат. Коронакризата беше някаква възможност. Освен българския работен пазар, най-големият бенефициент от такова движение биха били по-малките общини. Онези градове, които видяхме, че опустяха пред последните години и които имат нужда от млади хора", посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева смята, че Европейският съюз в момента се намира в повратна точка.

"Освен че пандемията и възстановяването от нея е сериозно предизвикателство, знаем, че в Германия има избори, краят на ерата "Меркел". Догодина ще има и избори във Франция. Все пак Brexit не успя да нанесе същинска пукнатина, защото 27-те се обединиха и останаха като една в преговорите за излизането на Великобритания. Това показва, че ЕС има гръбнак", коментира Весела Чернева.

Тя цитира проучване, което показва обаче, че 49% от германците смятат, че Европейският съюз не работи добре.

"За тях основният проблем бяха ваксините. Те казват: "Ние произвеждаме ваксини, а пък няма достатъчно за нас". За тези големи страни това понякога наистина е предизвикателство. А българите са много еврофилни и подкрепят ЕС. Над 60% е подкрепата, но същевременно казват, че биха искали да видят повече интеграция, фискална солидарност. Но от друга страна, когато ги попиташ коя страна е вашият съюзник и трябва да бъде близък партньор - над 70% посочват Русия, а над 60% казват Китай", разкри Чернева.

Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика е на мнение, че санкциите на САЩ, наложени по закона "Магнитски", не са изненада. Тя е категорична, че американската администрация работи с факти, но всеки от този списък може да защити правата си.

Чернева подчерта, че санкциите са сигнал и помощ за българското обществото, което смята, че държавата не работи както трябва. „За десет години като общество изпуснахме страшно много възможности благодарение на слабите институции, които си затваряха очите за корупционните мрежи. Надявам се това да е една много ниска точка, от която институциите да се оттласнат и да започнат да си вършат работата“, заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

В кои страни от ЕС се появяват негативни настроения към чуждестранните работници? Какво ни показа Лаура Кьовеши с първото си посещение в нашата страна?

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още