IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Реформата на конкурентното право крие рискове

Отварянето на европейските пазари е „нещо асиметрично", твърди еврокомисарят по конкуренцията

18:35 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер предупреждава за опасностите от реформа на европейските правила за сливане на компании, за която призовават Париж и Берлин след провала на обединението на жп подразделенията на Alstom и Siemens. Вестагер заявява това в интервю за Finacial Times, цитирано от БТА.

Недоволни от забраната, произнесена от Вестагер за сливането на германската компания Siemens с френската Alstom, целящо да се създаде европейски жп шампион, Париж и Берлин призоваха преди две седмици за реформа на правилата за конкуренцията в ЕС.

„Трябва добре да осъзнаваме последиците", предупреди датската еврокомисарка, обръщайки се към френския министър на финансите Брюно Льо Мер и германския му колега Петер Алтмайер, които са единодушни за необходимостта от реформа.

Да се улесни създаването на европейски гиганти, които биха се озовали в почти монополно положение на пазара на ЕС, практически заплашва да ограничи конкуренцията. Такива гиганти могат да диктуват високи цени във вреда на потребителите според Брюксел.

Двамата министри от своя страна настояват за въвеждане на право на обжалване на Съвета на ЕС (обединяващ 28-те страни членки), което да позволява да се оспорва решение на комисията в сферата на конкуренцията.

Такова право съществува в Германия и във Франция, но не и на европейско равнище.
Вестагер все пак призна, че е настъпило времето "за по-нюансиран и по-прагматичен подход" към политиката за конкуренцията в Европа.

Със засилването на китайския държавен капитализъм и на американския протекционизъм става все по-очевидно, че отварянето на европейските пазари е "нещо асиметрично", допълва еврокомисарката.

За да се противодейства на конкуренцията на китайските предприятия, подкрепяни финансово от Пекин, Вестагер призовава ЕС да използва по-добре правилата, с които разполага, по-специално тези за по-силен контрол над чуждестранните инвестиции в стратегически сектори.

В конкретния случай със сливането на Siemens и Alstom Париж и Берлин неколкократно размахаха заплахата от китайска конкуренция на държавното дружество Си Ар Ар Си (CRRC), което според тях е в засада, за да създава спънки на на европейския пазар на германската и на френската компания. Вестагер със замах отхвърли този аргумент, забранявайки обединението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още