Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вятърната енергия е задминала за пръв път въглищната и ядрената в Германия

Инсталираната мощност на наземните и крайбрежните вятърни ферми е около 54 гигавата

Вятърната енергия е задминала за пръв път въглищната и ядрената в Германия

Снимка: Архив Ройтерс

Енергията, генерирана от наземни и крайбрежни вятърни съоръжения в Германия, е надвишила обема електричество, генерирано от централи на антрацитни въглища и ядрени централи за пръв път, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на германската Fraunhofer ISE.

Германските оператори на въглищни централи са свили генерирането на енергия от централи, работещи на антрацитни въглища, за сметка на по-евтините лигнитни въглища, а ядрените оператори са запазили централи като Grundremmingen B, които са били изключени за продължителни периоди, казва Бруно Бургер, професор във Fraunhofer ISE, в интервю по телефона.

Енергията, генерирана от лигнитни въглища, е нараснала с 0,3% до около 117 тераватчаса засега тази година, подчертавайки интереса на централите към една от най-евтините, но и най-мръсните суровини за енергия, допълва Бургер. Електропроизводството от антрацитни въглища е спаднало с 14% до 69,3 тераватчаса, казва той.

Инсталираната мощност на наземните и крайбрежните вятърни ферми е около 54 гигавата, задминавайки всички останали основни източници на мощност. Около 46% от генерираната енергия в Германия е дошла от вятърни ферми в четвъртък, посочва Wind Power Europe.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
6
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
По приблизителните данни от графиките се вижда, че 54ГВт вятърни мощности са генерирали около 95ТВч енергия, което прави средна работа за годината около 1760 часа или едва 73 от 365 дни, което е около 20% натовареност !
В същото време около 11ГВт ядрени мощности са генерирали около 63 ТВч енергия което аналогично дава 5727 часа работа или 239 дни или 65% натовареност. Иначе казано ядрените реактори бидейки като мощност 5 пъти по-малко са генерирали само с 1/3 по-малко енергия. Няма да споменавам, че зад перките висят едни ТЕЦ-ове, което прави картината още по-ужасна от икономическа гледна точка. Нищо чудно, че германският потребител плаща около 3 пъти по-скъп ток от българския...
1
 
5
 
1
Eon
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ужас, какъв вятър бе. Нямат ли въглища?

То като не е хубав черен кюмюр, не ми го хвали. Едно време го сипваха от камиона пред вкъщи и ринехме с лопати и кофи да го носим в мазата...

Още от Европа
Берлин: Удължаване на прехода след Brexit няма да реши проблемите