Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вятърни централи ще помагат за отказа на Норвегия от петрола

Страната може да помогне за изпълнението на целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии

Вятърни централи ще помагат за отказа на Норвегия от петрола

Снимка: Bloomberg LP

Офшорни вятърни централи ще помогнат за трансформацията на петролния сектор в Норвегия, пише Ройтерс. В страната планират изграждането на още мощности, макар че почти цялата потребявана енергия е от възобновяеми източници.

Офшорните паркове обаче ще са от помощ за петролната и газовата индустрия, предоставяйки успешен бизнес модел за развитие, отчита още агенцията.

Още по темата

Правителството определи две зони в Северно море, в които ще бъдат изградени 4,5 гигавата вятърни централи. Това е почти половината от инсталирания от Великобритания капацитет. Лондон е първенецът на Европа по отношение на изградени офшорни централи.

Плановете ще бъдат официално представени по-късно в Бяла книга, а очакванията са, че първите турбини трябва да заработят до края на десетилетието. Много от детайлите не са съвсем ясни на този етап, но както и петрола, Осло смята да изнася произведената зелена енергия от вятърните паркове.

Макар и да не е член на ЕС, Норвегия може много да помогне за развитието на вятърната индустрия в региона. Плановете на Брюксел са до 2030 година да изгради 60 гигавата офшорни вятърни турбини. В момента капацитетът им е 12 гигавата. В страната коментират, че за постигането на тази цел ЕС ще има нужда от площи в Северно море.

Норвегия добива най-големите количества петрол и природен газ в Европа. В момента страната обмисля как да реформира тази индустрия на фона на зелените заявки по света.

Норвежката петролна компания Equinor, както и други европейски компании в сектора (Total, BP и Shell) вече съобщиха за плановете си да заложат на възобновяемите източници, за да намалят "зависимостта си" от петрола. Често фокусът е именно върху офшорни паркове.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
evlogi до: zelka007
преди 5 месеца
Аз друго имах предвид,че лицемери си падат, първи радетели са на екологията, но си продават иначе петрола и газта с най-голямо удоволствие, а и въпросния фонд от 1.3 трлн $ е натрупан от продажбата на въглеводороди.Пък що се отнася до едната шеста от земната суша, там работата е безнадеждна, хеле пък особено след като рубашките осигуриха на най-едрото джудже в света мандат до 2036 година.Ще ги занули тотално дотогава , освен ако случайно на мужиците не им просветне, но не съм оптимист за това.https://money.bg/economics/realniyat-razpolagaem-dohod-na-rusnatsite-se-srina-do-8-godishno-dano1.html
2
 
1
 
2
zelka007 до: evlogi
преди 5 месеца
то тука е тънкият момент . електрифицирането на транспорта , води до драстично намаляване на нуждата от петрол - справка норвежката агенция за горивата . и се увеличава необходимостта от ток . да не ги мислим норвежците . ще продават докато се печели прилично . после ще закриият нерентабилните производства и ще си продават зелен ток .... :))) ... строят няколко свързващи високоволтови кабела с европа ...норвежкият суверенен фонд притежава $1трилион + 1,4% от световните акциируският суверенен фонд притежава $176млрдда не ги мислим норвежците , те са го направили , гледай резила на 1/6 от земната суша ... :)))
0
 
2
 
1
преди 5 месеца
А дали ще се откажат да го продават?

Още от Европа
Полски евродетутати поискаха ЕК да разследва "Газпром" за цената на газа