IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Виенската инициатива" вижда подобрение в банковия сектор в Източна Европа

Необслужваните заеми в региона продължават да намаляват

23:12 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стабилният напредък в кредитирането и намаляващият брой лоши заеми подобриха перспективите пред банките, работещи в развиваща се Европа, показва доклад на Виенската инициатива, цитиран от Ройтерс.

Позовавайки се на данни на Банката за международни разплащания, в доклада се посочва, че банките в Централна, Източна и Югоизточна Европа (CESEE) отчитат нарастващо търсене на кредити и облекчаване на условията за предоставяне на такива през шестте месеца до септември.

Според авторите на доклада това е признак за укрепване на икономическия цикъл.

Създадена през 2009 г. след световната финансова криза, за да се предотврати паническото изтегляне на западни банки от развиваща се Европа, Виенската инициатива работи за предотвратяване на банкови кризи в региона след 2008 г.

Тя включва големи банки, както и Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Съотношението на необслужваните заеми в региона продължава да спада, като се понижава до 6,2% към края на декември 2016 г., при 7,1% в края на юни 2016 г.

Лошите заеми възлизат на 46,5 млрд. евро (около 55,1 млрд. долара) или около 3,8 % от годишната икономическа производителност на региона.

Всички страни в региона регистрират спад на необслужваните задълженията от декември 2015 г., с изключение на Албания, макар те да надхвърлят 10% в шест от 17 страни в региона.

След кризите през 2008 г. и кризата с еврото през 2012 г. банките, както чуждестранните, така и местните, намалиха кредитните линии и много западноевропейски банки продадоха активи в Източна Европа, за да подобрят балансите, засегнати от кризата, и да спазят новите капиталови правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още