Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Виктор Орбан обвини ЕНП в разпространение на фалшиви новини

ЕК следи внимателно действията на унгарското правителство в условия на пандемия, заяви от своя страна еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова

Виктор Орбан обвини ЕНП в разпространение на фалшиви новини

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до партийните лидери на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), в което обвинява както политическите си противници, така и съюзниците си в разпространението на фалшиви новини за приетия от Унгария закон, даващ възможност на правителството  да управлява с укази за неопределено време, съобщава Euractiv.

В края на март парламентът на Унгария одобри правото на Виктор Орбан да "прескача" институцията за вземането на всички важни решения. Конституционният съд, в който Орбан има доверени лица, е основният орган, който може да преразглежда тези решения.

"През последните седмици станахме свидетели на безпрецедентна атака и на дезинформационна кампания срещу Унгария", пише премиерът на страната и определя нападението като "жестоко".  По неговите думи „умишлено е пренебрегнат“ фактът, че правителството на Унгария „отчаяно се бори за спасяването на човешкия живот“. 

Още по темата

Орбан изтъква, че унгарският парламент заседава от момента на приемането на закона, като добавя, че „компетентността за прекратяване на извънредното положение или всяко постановление, направено от правителството, е предадено на парламента“.

Въпреки че парламентът може да оттегли новите правомощия, дадени на правителството, правото за прекратяване на извънредното положение все още принадлежи на кабинета на Орбан, както е определено в Конституцията, посочват от Унгарския хелзинкски комитет, който следи за спазването на гражданските права в страната.

В началото на април тринадесет от политическите десноцентристки лидери в Европа помолиха председателя на ЕНП Доналд Туск да изключи Фидес, партията на Орбан, от групата. Писмото е подписано от представители на партии от Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Словакия и Швеция.

„Законът, приет от унгарския парламент на 30 март, който позволява на унгарското правителство за неограничено време да удължи извънредното положение на страната и позволява на премиера Виктор Орбан да управлява с укази, е явно нарушение на основополагащите принципи на либералната демокрация и европейските ценности“, казва се в писмото.

Орбан се нахвърли върху критиците си, като написа, че „нашите официални политически противници, но по-тревожното е, че и някои политици от ЕНП, активно участват в разпространението на фалшиви новини“.

Европейската комисия (ЕК) засега се въздържа да коментира.

 „Проучих много подробно [унгарския] закон и трябва да кажа, че когато четем самия закон, той все още не поражда причина за започване на процедура за нарушение“, казва от своя страна еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

„Трябва да подчертая все още, защото следим много внимателно какво прави унгарското правителство и как използва много широките дискреционни правомощия, особено при издаване на правителствени постановления“, добавя тя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
4
 
4
ing5rov до: Бидонойл
преди 1 година
ами да го отрежат ... има де да иде Унгария ... не им стиска обаче !
5
 
1
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
В случая ЕС проявява двоен стандарт. Ако Унгария беше държава извън Европа, отдавна щеше да бъде обвинена в тоталитаризъм и вероятно санкционирана. Защо трябва да се отнасят към Орбан (унгарският бай Тошо) по-различно? Отрежете го от всички европейски фондове! Стига с това "со кротце со благо." Не така трябва да се управлява един съюз!
2
 
2
 
2
ing5rov до: ing5rov
преди 1 година
... и в ЕНП вождът е "наше момче " ...защо ли ?!
5
 
4
 
1
преди 1 година
Нещо не видях еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова и хелсингския комитет да се разтревожат за положението у нас ... вождът си управлява с извънредно положение както му е кеф ...

Още от Европа
ЕС няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини