Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вилерой: ЕЦБ ще вдигне лихвите няколко тримесечия след края на количествената програма

Според френския централен банкер няма да бъдат нужни години за подобна стъпка

Вилерой: ЕЦБ ще вдигне лихвите няколко тримесечия след края на количествената програма

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилерой де Гало заяви, че първото увеличение на лихвените проценти може да се случи „няколко тримесечия, а не години“, след като централните банкери сложат край на програмата за изкупуване на облигации.

Френският централен банкер отхвърли в Париж в понеделник опасенията около икономическото забавяне на икономиката на еврозоната, определяйки го за временно. С това той сигнализира, че ЕЦБ вероятно ще спре количественото облекчение тази година, предава Bloomberg.

Още по темата

Според него инфлацията отново ще започне да се ускорява през предстоящите месеци, а базисният ценови натиск ще се усили въпреки колебанията в цените на енергията.

„Що се отнася до първото увеличение на лихвените проценти, можем да дадем допълнителни насоки за точния момент – като „доста след“ означава поне няколко тримесечия, а не години – и евентуалното му влияние върху перспективите пред инфлацията“, каза Вилерой.

„Моментът, в който покупките на нетни активи ще спрат, наближи – и както казах, независимо дали това ще е през септември или декември – не е дълбоко екзистенциален въпрос“, допълва той.

Еврото поскъпна по време на изказването на френския централен банкер – с 0,3% до 1,1975 долара.

Представителите на ЕЦБ тепърва трябва да обсъдят бъдещето на програмата си за количествено облекчаване. Планът в момента е покупките да продължат поне до септември, възлизайки на над 2,5 трлн. евро. Официалните представители очакват лихвените проценти да останат на сегашните си рекордно ниски нива „доста след“ края на нетните покупки. Дългът с изтичащ матуритет ще бъде реинвестиран.

Бавният напредък към прекратяването на стимулите до голяма степен отразява умерения растеж на потребителските цени – феномен, който се вижда в голяма част от индустриалния свят.

На същото събитие в Париж гуверньорът на Федералния резерв за Кливланд Лорета Местер заяви, че е твърде рано да се обяви, че американската централна банка е достигнала инфлационната си цел „на устойчива база“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

5
 
2
 
9
studioaa до: Mohave _
преди 8 месеца
Кой ще наваксва, че не разбрах. Фалирала Франция и фалирала Германия ли? Тези страни ще последват съдбата на Япония и ще се държат точно като нея. Зомби банки и остатъци от разпадаща се зомби индустрия и десетилетия наред нулеви лихви и печатане на пари без край...
2
 
6
 
8
Mohave _ до: studioaa
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Явно вярваш в добронамерената политика на централните банки . Европа трябва бързо да навакса изоставането от ФЕД , защото се създава прокризисен ефект , който ще ни свари под нулата , да не говорим за баланса на ЕЦБ .
0
 
4
 
7
abdul до: ABBA
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Като не можем ядрена бомба да си направим, дай поне един АЕЦ с некадърни ядрени физици да избацаме - то същото, че и постижимо :-D.
10
 
3
 
6
преди 8 месеца
Моето предположение, че е основната лихва в еврозоната никога вече няма да прескочи границата от 0.5%. А лихвата ще остане под 0.25 поне минимум 10 години.
5
 
8
 
5
преди 8 месеца
"Така протичащи, тенденциите поставят съвсем ясно въпроса, какво точно трябва да правим ние. Настоящият политически елит губи идейната си опора, концентрирана около ЕС. Всъщност, този елит изобщо не знае какво да прави без ЕС.

Горчивата истина е, че ние просто не разполагаме с хора, които да могат да мислят извън тази матрица. Нямаме лидери – политически и бизнес, които да мислят в посока: “Къде някой по света има нужда нещо, което ние да му продадем…” Службите ни не мислят в посока: “Къде има полезна технология, която да доставим (т.е. откраднем) за нашата икономика”. Военните не мислят в посока: “Трябва ли ни ядрено оръжие, защото какво друго би могло да опази една малка държава със силни врагове по границите?”

Няма подобна мисъл. Всички мисловни шаблони са в рамките на ЕС. Нямаме бъдеще, нямаме опции, извън него. Дори алтернативното мислене отново се насочено към някакъв “голям брат”. Да се отделим от ЕС, и да идем при Русия.

Но Русия не иска никакви такива като нас! Тя води сурова политика дори към Беларусия и Казахстан. Русия е по-малко лицемерна от Запада и ни е по-близка като национална душевност. Но ако излезем от ЕС, забравете за идеята Русия да ни прегърне и да ни полее със златен дъжд. Забравете идеята за “Голям брат” изобщо! Казвам ви го като един от най-големите русофили в България.

Бъдещето на страната ни, ако изобщо го има, е в някакъв вид независима политика в многополюсен свят. Което е една МНОГО ТРУДНА ПОЛИТИКА! Светът става все по-сложен, и разпробита лодка като нашата е изключително неудачна ситуация.

Но тя е неизбежна. ЕС прави промени, те са очевидни. Това да сме във формалната черупка не отговаря на потребностите ни, и няма да осигури развитие.

А в ядрото няма да влезем, защото просто не ни искат там. Или можем да влезем насила, но при такива условия, че европейците ще започнат да се чудят дали не сме подвид хора, които сами искат да са роби. Робо-сапиенс.

И със сигурност, ако ще оцеляваме, и ще сме готови за новия свят, който ни предстои, трябва най-малкото някой да изрече на глас, че “царят на ЕС е гол”, че няма да има вече ЕС, и да погледнем суровата истина в очите…"

Добри Божилов

Още от Европа
Търговското успокоение донесе ръстове на европейските пазари