IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виното и гастрономията могат да станат заложници на преговорите за Brexit

Вносът на вино в Обединеното кралство от ЕС достигна 2,6 млрд. евро миналата година

16:21 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако попитате Чезаре Чеки какво мисли за Brexit, ще направи същата гримаса, както ако отвори бутилка от своето "кианти класико", в която виното се е вмирисало на тапа, информира AFP.

"Всички сме много обезпокоени, защото ситуацията е неясна", изтъква Чеки, който е начело на една от най-известните династии в света на италианското вино.

Чезаре Чеки изразява мнението на много от производителите, дошли тази седмица в североизточния италиански град Верона, за да участват във Vinitaly - най-голямото винаро-лозарско изложение в страната.

Хилядите производители и любители на виното често споменават Brexit в разговорите си край 4-те хиляди щанда на изложението.

Алекс Канети, директор на лондонския вносител Berkmann Wine Cellars, не крие големите си опасения, че виното и гастрономията могат да станат заложници на преговорите, започнали официално между Лондон и Брюксел. 

Неотдавна британският външен министър Борис Джонсън изтъкна необходимостта Италия да се съгласи да има свободна търговия с Великобритания, ако иска да продължи да продава там прочутото си Prosecco. "Тъкмо от това се бояхме. Просто си казахме: О, Боже мой!", отбелязва Алекс Канети. По думите му в основата на проблема може да се окаже тъкмо хранителната промишленост, а не толкова често споменаваните финансови услуги и ядрените технологии.

На преговарящите може да им хрумне да използват виното или сиренето, за да плашат хората, обяснява професионалистът в бранша. Според него "те много добре знаят, че особено във Франция има групи винопроизводители, готови да палят камиони и да организират гневни протести. Така че това е начин да се притисне Европа, ако не се държи, както британците биха искали", предупреждава Канети.

Великобритания произвежда съвсем малко вино, само от няколко хектара в Англия и Уелс. Жаждата на британците за червено и бяло вино обаче никога не е била утолявана и Великобритания е един от основните пазари на френските и италианските винопроизводители след Съединените щати.

Вносът на вино в Обединеното кралство от ЕС достигна 2,6 млрд. евро миналата година.

Страната на пиячите на бира за няколко години се превърна в привърженик на "Wine O'Clock" - миг на отпускане с чаша вино. Това доведе до бум на продажбите на австралийско шардоне, италианското Pinot Grigio, а напоследък и на Prosecco - бяло пенливо вино, произвеждано във Венето, чийто внос миналата година е скочил с над 30 процента.

Този успех направи така, че някои европейски винарски райони станаха особено чувствителни към колебанията на британския пазар.

А ако не бъде постигнато споразумение по Brexit след две години, вносът на вино от ЕС ще се обмитява, докато австралийското, южноафриканското и новозеландското вино ще се внася безмитно по силата на двустранните споразумения, които Лондон иска да сключи с тези страни.

Отслабването на британската лира също може да увеличи цената за потребителите, което тревожи европейските производители. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още