IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вишеградската четворка ликува – големият враг Франс Тимерманс е победен

Групата отново показа, че е силна и може да влияе върху политиката на ЕС, посочва говорител на унгарския премиер Виктор Орбан

19:32 | 04.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) се завърнаха ликуващи у дома, след като успешно блокираха опита на своя най-голям враг - Франс Тимерманс, да заеме поста на председател на Европейската комисия (ЕК), пише Euractiv.

Четирите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) успяха да демонстрират единство по време на дебатите на лидерите на Европейския съюз (ЕС) за ръководните позиции в блока въпреки различията в тяхната политическа идеология и принадлежност.

„Чрез нашето единство Вишеградската четворка отново показа нарастващата ни сила и влияние върху посоката на ЕС“, заяви Золтан Ковач, говорител на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Този път целта беше Тимерманс, защитникът на върховенството на закона в ЕС и заместник-председател на ЕК, силно недолюбван от лидерите на Унгария и Полша.

Официалното възражение срещу кандидатурата на Франс Тимерманс от страна на Вишеградската група е свързано с твърдението, че той „не разбира“ Централна Европа, както многократно повтаряха Орбан и неговияj чешки колега Андрей Бабиш.

„Искаме някой, който разбира региона ни, който няма негативно мнение към него. Сега, ние сме доволни“, споделя Бабиш.

Орбан от своя страна добавя, че „от гледна точка на Унгария, въпросът е дали хората, които заемат ръководните постове, са хора, които уважават Унгария и разбират историята на Централна Европа, както и значението на християнската култура в Европа“. 

„Поляците тържествуват“, заявява Пьотр Качински, експерт в областта на ЕС. По неговите думи за първи път политиците от дясната националноконсервативна партия „Право и справедливост“ са щастливи от ЕС, защото „г-н Тимерманс не е председател на ЕК“.

Удовлетворението от факта, че са успели да предотвратят назначаването на Тимерманс като ръководител на най-важния орган на ЕС, е съчетано с триумф, че е постигната победа над водещите кандидати за председателския пост, известни още като Spitzenkandidaten.

„Вишеградската група и Италия се опитваха да убедят своите колеги, че концепцията за Spitzenkandidaten не е добра. Нашата цел беше да избегнем тази система и да покажем това ясно още в самото начало“, подчертава Бабиш.

Лидерите на Вишеградската четворка не отправиха критики към назначаването на Шарл Мишел като председател на Европейския съвет, въпреки че той е известен като един от откровените критици на тяхната антимиграционна политика.

„Упорито, многократно, систематично отказвайки да демонстрират минимална солидарност, тези страни отварят политически дебат относно Шенгенското пространство“, посочва Мишел по време на срещата на върна на ЕС през декември миналата година.

Вишеградските лидери също не поставиха под съмнение факта, че на нито една от ключовите позиции в ЕС няма да бъде назначен представител от ЦИЕ. Въпреки това те изглеждат доволни, че сегашният словашки зам,-председател на ЕК Марош Шефчович, който е и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрацията, ще продължи да изпълнява досегашната си длъжност.

„Ако Вишеградската четворка можеше да номинира за заместник-председател (на ЕК), единодушни сме, че това щеше да бъде Марош Шефчович“, посочва словашкият премиер Петер Пелегрини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
А като оставим настрана плоскоглавите коментари на засегнатите от истината безделници, наистина е шокиращо безидейното безсилие и импотентност на елита в ЕС да види истинските проблеми на потъващата европейска икономика и общественото недоволство, да усети огромните противоречия в Съюза, които от години се задълбочават и тази смешна трагедия с избора на ръководни фигури, която показва достигането на дезинтеграцията в идеите за бъдещето до критична маса. ЕС се оказа една аморфна смес, която се крепи на преразпределението на едни планини от пресноотпечатани пари, в която текат съвсем видими процеси на разпад. И всичко започна от безумието на една баба, която, в сачеството си на федерален канцлер, без да потърси мнението на партньорите си в един конституиран съюз, отвори границите на Европа за вълна от разрушителна инвазия на непомирисали цивилизация ***. С това унищожи политическата си кариера, авторитета на партията си и цялата либерална идея. От там тръгнаха всички турболенции в Съюза и като нищо ще доведат до неговата гибел. Доказателството - виж току-що проведената процедура по избор на ръководството на Съюза....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Ходят все още по улиците бели хора, щото все още има политици като Орбан и избиратели като мене да ги подкрепят. Обаче черните хора прииждат и говноглавците като тебе немат нищо против...Дъщерите ми са същите тикви като тебе, само че доста по-образовани и работливи и за късмет по техните улици дедовците на черните шпекове са минали през робските плантации и си имат още дебели обеци на носа кой е шефът там, а който позабрави, бързо му напомнят неколко димящи полицейски дула, докато вие под ръководството на тая пап лач от леви резби и калинки само ибрик ше им държите и ше им обслужвате шпековете през задния си порт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Верно е, надълбоко щеше да ни бръкне на сичките, като богато ни разнообрази генофонда с азиатско-африкански маркери... Но, както казваш, нищо не е загубено и имаме сички щансове да се превърнеме в истинска бела държава с доминиращо черно население - досущ като Франция, например... И тогава ше сте щастливи с оня *** след тебе, че вече живеете като бели мюсюлмани... ;) :lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още