IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на анексирането на Кримския полуостров

И вносът, и износът на стоки се оскъпява от изолираността на полуострова и бизнесът страда от липсата на връзки с Украйна, пише Bloomberg

22:22 | 31.03.17 г. 9
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три години след анексирането на Крим някои от жителите на полуострова се опитват да живеят според руските правила, пише в коментар Bloomberg.

За разлика от несигурността в Донбас, на полуострова се радват на трудно постигнат мир, пише още агенцията. Но за много от гражданите е трудно да работят в условията на санкции от Запада, особено при положение, че западните банки спряха да кредитират руски компании.

Полуостровът се раздели и с част от туристите си, когато западни авиокомпании спряха полетите до Крим. Някои от компаниите, предлагащи круизен туризъм, също отмениха пътуванията към новата руска територия.

Москва пък инвестира огромни суми в инфраструктурата на Кримския полуостров - ремонтират се пътища, модернизират се болници.

Един от мащабните проекти е изграждането на мост през Керченския пролив, който ще свърже Краснодарския край с Крим. Очакванията са, че съоръжението ще бъде довършено през следващата година. В момента то е един от големите приоритети на руския президент Владимир Путин.

Въпреки тази активност, липсата на връзка с Украйна е в ущърб за Крим, посочва още Bloomberg. Страдат различни индустрии, сред които риболовната - Украйна вече не купува риба от Крим. Русия също не се интересува и причината е високата цена - в момента единственият начин за доставка стоки между Крим и Русия са фериботни линии.

Някои продукти от Крим все пак имат своя ренесанс - например вината. Интересът към тях е бил много голям през 2014 година, споделят от винената индустрия на полуострова. Сега обаче търсенето и на вина също намалява - руснаците имат широк избор от вина на пазара, а кримските вина отново се оказват с по-висока цена.

Проблемът не е само износът - вносът на основни продукти за полуострова пристига по същия скъпоструващ начин, което оскъпява стоките. В допълнение и някои големите мултинационални компании напуснаха полуострова.

В Москва пък виждат само позитивни новини за икономиката на Крим. Туристите например са се увеличили с 21% до 5,6 млн. през 2016 година. Така брутният вътрешен продукт на региона се е повишил с 8,5% спрямо 2015 година. Доходите на гражданите на Крим са се повишили значително, откакто полуострова е в състава на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Ем щом те поддържат тебе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
ИНВЕСТОРА, БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ВИ КУПИХА , МУТРИТЕ И НЯМА ДА УМРЕТЕ ОТ ГЛАД СКОРО !??? ГОЛЯМА ГРЕШКА СА НАПРАВИЛИ КАКТО И С ЗЪРНЕНИ ХРАНИ !!!! МОЖЕ ЛИ, ДА ПОДДЪРЖАТЕ ТАКИВА *** ЗА УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОРУМА ВИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 7 години
малиий, тук е имало сериозна мобилизация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Върпос - защо не се говори за анексията на Кипър от турската армия вече 40 години и създаването на непризнатата от никого Северокипърска турска република?!Въпрос 2 - защо никой не казва и дума за анексирането на Косово и създаването на албанска ос?! Унищожаването на православни храмове, манастири и цели села?!И са на всички, които ще скочат с приказки за Родопите - не, няма изконно турско население там, че турция да претендира !! Това са изконни български земи и макар да е имало друго държавно управление преди българите да пристигнат, ние нямаме на кого да "връщаме" тези земи - Византия не съществува, както и Рим, както и траките. Така че айде стоп на *** идеологеми !! В Крим беше проведен референдум и хората си казаха какво искат. Ама не се харесвало на САЩ?Голям праз....Vaff, USA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 8
Jorkata
преди 7 години
Абе не знам каква е цената, но само накараха руснаците да станат много по-самодостатъчни. Няма да се учудя, ако това им е била и една от целите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 29
michaelis12
преди 7 години
натовски крак в Укрия нема да стъпи, Лавров им го каза на НАТО че ако се наложи освободителната армия в Донбас може да стигне и до Киев ако трябва и до Лвов.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 22
valentino29
преди 7 години
Високата цена на анексирането на Кримския полуостровИ вносът, и износът на стоки се оскъпява от изолираността на полуострова и бизнесът страда от липсата на връзки с Украйна, пише BloombergПълни глуппости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 17
Стефчо
преди 7 години
Проблемът не е само износът - вносът на основни продукти за полуострова пристига по същия скъпоструващ начин, което оскъпява стоките.вместо да пишете глупости пуснете една статия за това как всичко за американската армия в Афганистан и Ирак се кара от САЩ. За това какво прави тая армия там даже и не питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 21
majnata
преди 7 години
Блумбърг да не плачат на чужди гробища !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още