IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на остаряващите ядрени реактори на Европа

Липсата на чиста алтернатива ще има негативно влияние върху околната сред при закриването на ядрени централи

13:05 | 10.01.21 г. 18
<p>
	<em>Командната зала на затворения втори блок на АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: Investor.bg</em></p>

Командната зала на затворения втори блок на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

Ядрените централи произвеждат около 25% от потребяваната електроенергия на Европейския съюз (ЕС). Реактори работят в 15 от 27-те държави в общността и общият капацитет е около 100 гигавата, пише в анализ Ройтерс.

Но 90 от европейските реактори, които са общо 107, са на възраст поне 31 години към декември 2020 година. Всъщност средната възраст на ядрените мощности в Европа е около 40 години, показват данните на годишния доклад на Световната ядрена индустрия.

До 2030 година ще изтече срокът за експлоатация на 29 гигавата ядрени мощности в седем европейски държави (Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Нидерландия). За някои от тях лицензите ще бъдат удължени, но по изчисленията на консултантската компания Timera Energy поне 21 гигавата ще бъдат затворени.

Така опасенията са, че тези остарели ядрени реактори на първо време ще бъдат заместени от изкопаеми енергийни източници, а климатът ще трябва да плати високата цена на затварянето им.

Въпреки че при строителството на ядрена централа се отделят емисии въглероден диоксид, директното производство на електроенергия с помощта на ядрената енергия е беземисионно. Замяната на тези реактори с газ, който е гъвкав за управление, но и отделящ вредни емисии, обаче ще означава повече замърсяване за околната среда.

Въглищата също са оставени като резервен вариант за покриване на липси в някои държави в Европа. Пример за това е Германия, която взе решение за предсрочното затваряне на ядрени централи до 2022 година. Страната обаче планира затварянето на въглищните мощности до 2038 година, оставяйки си възможност за компенсация на възобновяемите енергийни източници.

В ЕС започват да обръщат внимание и на водорода като чист източник на енергия. Технологията обаче все още е в процес на разработка и засега не е ясно как ще бъде запълнена липсата на ядрените мощности, посочва още анализът.

Строежът на нови ядрени мощности не е никак лесна процедура. Във Великобритания например през 2007 година обещаха на британските домакинства, че ще готвят коледната вечеря с ток от новата централа "Хинкли Пойнт С" през 2017 година. Този срок отмина, а сега очакванията са, че реакторите ще заработят едва през 2025 година.

Забавени са и повечето нови ядрени проекти в Европа, изправени пред трудности във финансирането, техническите разработки и опасенията за сигурността.

Франция, която е една от държавите в света, разчитаща най-много на ядрените мощности, не е построила нов реактор от 1999 година насам.

Електроенергийните мрежи на Белгия, Великобритания, Франция и Германия са обвързани и могат да си помогнат при проблеми в зимния сезон, когато е традиционният пик на енергийното потребление в Европа. През октомври Великобритания обяви, че няма да прекъсна тази свързаност.

Но дори и споделен, товарът на енергийна криза води до пазарни изкривявания, които винаги се покриват от потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
nintendo
преди 3 години
Докато ЕС се чуди как да се затрие с глупави "еко" изисквания, останалия свят, бълва емисии на пълна пара (Китай, Индия, Русия, Южна Америка и.н.) Допълнително икономиката ни се унищожава от Ковид паниката, умело прокарана от Китай.Докато не се разработят наистина екоенергии на разумна цена, ще плащаме масрафите на псевдо еколозите, новите печелбари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
pinoccio
преди 3 години
Викаш - и сега всичко е свободна енергия, другото са данъци. Шундовик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хаха ... опорчик неграмотен ... от 100лв сметка за ток за чез отиват 2,5 ... другото са данък , акциз , нек ... :)))държавата ги смачка и те затова си продадоха бизнеса и си отиват , само гледай какво ще се случи със сметките след изборите и като си влезнат във владение наште хора ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 3 години
Е, нас ни въртел. Не ни е струвало нищо, а сега си плащам на ЧЕЗ като тираджия на магистралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ахххахахааа ... i love this gameбаце , зевзекът ви е въртел на шиш баламите , и продължава да ви върти от отвъдното ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 3 години
Защото свободната енергия не е да си бръкнеш в джобовете, да въртиш ташшаците и да произвеждаш ток. И там има инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хаха ... магията на безкрайната свободна енергия ... що е имал електромер и е плащал ток , след като е носел светия граал в малкият си джоб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
pinoccio
преди 3 години
Точно така, Тесла се оказал някакъв шмекер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
със същия успех е минало и разглеждането трудовете на Тесла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 3 години
Погледни трудовете на проф. Стефан Найденов и го обяснявай с щуротиите на класическата физика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още