Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Високите цени на енергията затварят и европейската индустрия

Бързото възстановяване след пандемията поставя на изпитание редица компании

Високите цени на енергията затварят и европейската индустрия

Снимка: Bloomberg LP

В началото на август високите цени на електроенергията в България накараха големи енергийноинтензивни предприятия, сред които например КЦМ, временно да спрат работата. Същата съдба сега сполетява и други представители на европейската индустрия.

Още по темата

Заради рекордната цена на природния газ американският производител на торове CF Industries Holdings затваря два свои завода във Великобритания, съобщава The Wall Street Journal. Това не е единичен случай в страната - заради високите цени на енергията производителите на стомана също спират производството си за дни, когато цената на електроенергията е прекалено висока.

Електроенергията за бизнеса във Великобритания поскъпна седем пъти спрямо същия период на миналата година. Проучване на работодателски организации показват, че 2/3 от бизнеса в страната отчита негативен ефект от скъпата енергия.

Цената на тока се увеличава още и във Франция, Нидерландия и Германия на фона на очакванията за тежка зима и увеличено търсене на енергия. Електроенергията в най-голямата европейска икономика поскъпна от 36 евро за мегаватчас през февруари 2021 година до 164 евро за мегаватчас на 14 септември.

И прогнозите са ръстът да продължи. Организацията на малкия и средния бизнес в Германия - Der Mittelstand, публикува проучване сред своите членове и данните показват, че 97% от тях очакват цената на енергията да расте в следващите пет години и виждат това като заплаха за съществуването си.

Причините за рекордно високите цени за енергията в Европа са няколко  - увеличеното търсене заради възстановяването на икономиката от пандемията, полупразните газохранилища, както липсата на газови доставки заради увеличеното търсене в Азия, за където се отправят и повечето танкери с втечнен американски газ. В същото време неблагоприятната метеорологична обстановка ограничава производството на електроенергия в Северно море.

Затова и някои европейски държави предвиждат мерки в подкрепа на домакинствата

Европа се отказва от изкопаемите горива и над 40% от въглищния капацитет е изведен от експлоатация от 2016 година насам. Страните се отказват и от друга алтернатива - ядрената енергия, което води и до липсата на достатъчно енергия днес, коментират от своя страна от S&P Platts.

Бързото възстановяване на световната икономика от пандемията всъщност предизвика доста липси в доставките, включително и за компютърни чипове и други стоки, както и забавяне на доставките и растящи разходи за дистрибуция. Някои индустрии пък са изправени и пред липсата на достатъчно служители.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
3
 
1
 
22
Pyramid до: ing5rov
преди 1 месец
Споко де. Хората нервни. Ей нА, едни мои двама любими опоненти, Фоню и Заций, сори излязоха в нелегалност, да си пазят отрицателните цени от Уроки...
6
 
0
 
21
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
да ти *** мамата тpолска ...
3
 
5
 
20
преди 1 месец
Отказвали се от Въглищата, отказвали се и от ядрената енергия. Е откъде ще дойде енергията - Тия маймуни в Европейската комисия товарят народите с техните глупости. Ако нещо трябва да се ограничава в световен мащаб, това е нарастване на броя на населението в света.
1
 
2
 
19
khao до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пак ли лъжеш бре... хахаха!
3
 
3
 
18
преди 1 месец
Повтарям се но ако на европерасите им пука за високите цени на тока и за индустрията щяха да махнат всички зелени, кафяви, сини и прочее добавки, както и въглеродните квоти и ДДС-то. Така енергията щеше да е много евтина и индустрията може да си позволи много повече от нея. Щастие за работодатели и работници.

Още от Европа
Мартин Търпанов: България би могла успешно да пласира зелени облигации