IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виторио Грили: След 10 години еврозоната ще бъде модел за структурни реформи

Следващото правителство на Италия е принудено да следва започнатите реформи, посочва финансовият министър на страната

10:39 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виторио Грили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виторио Грили. Снимка: Ройтерс

Следващото правителство на Италия трябва да намали публичните разходи, за да може да маневрира с данъчни облекчения и да не налага допълнителни строги икономии в ущърб на гражданите.

Това коментира италианският министър на финансите Виторио Грили в интервю за FT.

Грили освен това прогнозира, че след 10 години на еврозоната ще се гледа като на модел за осъществяване на дълбока структурна реформа, а не като на пример за дисфункционално икономическо управление.

“Ако погледнем 10 години напред във времето, становището за еврозоната ще е много различно. Тогава еврозоната ще е на челните позиции, тъй като други държави по света трябва да минат през същото и да направят тези реформи, които ние осъществяваме в момента”, коментира той.

“За да има напредък с тези много предизвикателни реформи, има нужда от силен политически мандат. Ето защо предстоящите избори са добре дошли”, допълни още Грили.

Италианският финансов министър прогнозира, че през 2013 г. финансите на страната му ще са в “структурен баланс”. “Не очаквам голяма фискална корекция след следващите избори, дори и растежът да остане слаб, освен ако не се случи някое неочаквано събитие”, поясни той.

Виторио Грили признава, че ще бъде трудно публичните разходи да бъдат преструктурирани с помощта на очакваните постъпления от приватизация и преразглеждане на взаимоотношенията между централното правителство и местните власти.

Той посочва, че догодина Италия ще балансира бюджета си, но въпреки това е необходима фискална реформа, така че постъпленията в хазната да не са толкова зависими от данъците.

Изданието отбелязва, че резултатът от изборите в Италия, които ще се състоят в началото на 2013 г., е обвит от несигурност, тъй като нито обединените от бившия премиер на страната Силвио Берлускони десноцентристки сили, нито лявоцентристката партия са в състояние да постигнат мнозинство.

Това на свой ред повдига въпроси за способността на следващото правителство да продължи със структурните икономически реформи, започнати от експертното правителство на премиера Марио Монти.

Самият Монти нееднократно е заявявал, че не смята да се кандидатира за втори мандат, но наскоро коментира, че би приел пост в следващото управление, ако му бъде предложен.

По думите на Грили Монти е направил така, че всяко бъдещо правителство да бъде изключително затруднено, ако реши да се откаже от някоя от започнатите реформи, тъй като те са “бетонирани” и в Конституцията на страната. Това означава, че новата власт, която и да е тя, ще трябва да действа по предварително начертан модел.

Виторио Грили обаче предупреди, че приватизацията на ВиК дружествата в Италия, която е част от общата приватизационна програма на страната, може да се окаже политически спорна. Миналата година беше проведен референдум, на който италианците посочиха, че не желаят ВиК дружествата да станат частни. Затова Рим ще пристъпи първо към продажбата на миноритарни дялове в комуналните компании.

Той също така подчерта, че в момента държавата няма намерение да продава остатъчните дялове в енергийната компания Enel, както и във Finmeccanica, която е силно свързана с отбраната на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още