IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вивиан Рединг: "Тройката" трябва да бъде премахната

Абсурдно е хората в страни като Бразилия и Индия да трябва да плащат за Гърция, смята еврокомисарят

13:29 | 17.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят смята, че европейските проблеми трябва да бъдат решени без помощта на МВФ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят смята, че европейските проблеми трябва да бъдат решени без помощта на МВФ. Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг призова за премахване на механизма "Тройката" кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Ройтерс.

"Тройката" трябва да бъде премахната", заяви Рединг в сряда, добавяйки, че европейските проблеми трябва да бъдат решени без помощта на МВФ.

"Кредиторите от "Тройката" бяха необходими в извънредни ситуации, когато нещо трябва да бъде установено бързо. Сега обаче Европа разполага с нужните инструменти и опит за извършване на така необходимите анализи", отбеляза още европейският комисар.

"Тройката" кредитори са главният преговарящ с изпадналите в тежко положение след кризата страни като Гърция, Португалия и Ирландия относно мерките за строги икономии и реформи, които трябва да бъдат предприети в замяна на отпускането на средства. Органът също така контролира изпълнението на тези стъпки.

Рединг заяви още, че е по-добре ЕК вместо МВФ да се заеме с работата по постигането на социална пазарна икономика според разпоредбите на Европейския съюз. Еврокомисарят отбеляза, че е абсурдно хората в страни като Бразилия и Индия, които са с по-нисък БВП на глава от населението, отколкото Гърция, да трябва да плащат за нея.

Основните страни в рамките на ЕС, които се застъпват за участие на МВФ в управлението на кризи, са Германия и Финландия.

Въпреки това германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви миналия месец, че участието на МВФ не може да бъде постоянно решение. По думите му възможно е обаче фондът да се оттегли в дългосрочен план, след като всички настоящи програми бъдат приключени.

Европейският правосъден комисар Вивиан Рединг от своя страна отбеляза, че МВФ може да напусне "тройката" след няколко месеца.

Други висши европейски служители, включително директорът на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) Клаус Реглинг, също обявиха, че МВФ не следва да играе роля в дългосрочните спасителни планове в рамките на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
amf1
преди 10 години
Аз не виждам проблем. Щом мога да храня ***, пенсионери, измамници, безработни, крадливи политици и администрация, що да не дам и на гърците..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
diado mrass
преди 10 години
... "Сега обаче Европа разполага с нужните инструменти и опит за извършване на така необходимите анализи"- Да разбираме ли: "Сега обаче Европа разполага с нужните инструменти .... да печата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
diado mrass
преди 10 години
... "Сега обаче Европа разполага с нужните инструменти и опит за извършване на така необходимите анализи"- Да разбираме ли: "Сега обаче Европа разполага с нужните инструменти .... да печата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още