IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Турция е важен и перспективен партньор на Русия

Руските служби за сигурност могат да помогнат на турските си колеги за гарантиране на сигурността на руските туристи, смята Путин

20:05 | 03.05.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция е важен и перспективен партньор на Русия, отбеляза руският президент Владимир Путин след разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Това е поредната среща на двамата държавни лидери - за последно двамата разговаряха лично при визитата на Ердоган в Москва в началото на март

Двамата са обсъдили редица въпроси от международно и регионално значение, сред които кризата в Сирия и борбата с тероризма, става ясно от думите на Путин в съвместната пресконференция след разговорите, цитирани от пресцентъра на Кремъл.

"Решението на конфликта в Сирия може да бъде постигнато основно с политически и дипломатически средства", категоричен е Владимир Путин. Според неговите думи активната роля на Русия, Турция и Иран е довела до спиране на огъня в страната и сядането на двете страни в конфликта на масата на преговорите.

Двамата са отделили и особено внимание и на енергийните въпроси. Русия покрива 55% от потреблението на газ в Турция, 33% - на въглища и 18% - на петрол, отчете руският президент. За укрепване на връзките в тази сфера Москва и Анкара работят по реализацията на "Турски поток", който ще гарантира сигурността на газовите доставки в Турция и Европа, а от друга страна ще подобри възможностите за износ на газ на руската страната.

Русия разчита на още един голям енергиен проект в Турция -  АЕЦ Аккую, в която общият обем на руските инвестиции е около 22 млрд. долара.

Руските служби за сигурност са готови да окажат съдействие на своите турски колеги по всички въпроси на безопасността на руските туристи в Турция, отчете Путин и посочи, че 1/3 от руските туристи, пътували извън страната за майските празници, са били в Турция.

Отношенията между Русия и Турция имат особен характер и се възстановяват в пълна степен, отчете още руският президент. Ердоган пък е категоричен, че пред Русия и Турция има голяма отговорност и "с това, което правим, променяме съдбата на целия регион". 

Програмата на руския лидер е особено натоварена в последни дни. Преди ден той посрещна в резиденцията си в черноморския курорт германския канцлер Ангела Меркел, а малко по-късно разговаря по телефона и с американския президент Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
BogKa
преди 6 години
Личи си колко си "интелигентен" !ТИ си от Интегрираните-Евро Транссексуални Педофили !!!Добре че не е Комунизъм или Мутренското ... ама то все тая ...Я сподели от коя дупка изпълзя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Това кой поред профил му е, некой брои ли?..:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"ПрофилСъветски съюзСССР СССРОВ , регистриран на 29 Април 2017 г., АНТИМАФИОТ, СофияСледвай0СъобщениеРАЗСЛЕДВАНИЯ НА МАФИЯТА"Къде , на 4 километър ли я разследваш ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още