IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Германия идентифицираха заподозряния за атентата в Берлин

Става дума за 24-годишен тунизиец на име Анис Амри

21:21 | 21.12.16 г.
<p>
	Анис Амри. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Анис Амри. Снимка: архив Ройтерс

Германските официално идентифицираха днес заподозряния за атентата в Берлин в понеделник като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, предава Ройтерс, позовавайки се на федералната прокуратура.

Тя обяви, че дава награда от 100 хил. евро за информация, която да помогне за залавянето на мъжа. Същевременно полицията в цялата страна е мобилизирана да го търси. Германските власти са издали европейска заповед за ареста на Амри, в която пише, че той използва шест различни имена, предаде AP. Освен за тунизиец, той се представя също като египтянин и ливанец.

Той е заподозрян за извършител на атаката на коледен базар в столицата Берлин в понеделник вечерта, която взе 12 жертви и рани още 48 души. По-рано днес властите обявиха, че 12 от пострадалите остават в болница с много сериозни наранявания. Все още не е разкрито какъв брой от тях са в критично състояние.

Отново днес германското правителство одобри законопроект, който предвижда по-голямо видеонаблюдение на обществени места, предаде Ройтерс. Мярката е свързана с все по-големите опасения за сигурността в страната, където от десетилетия се подхожда особено предпазливо към полицейското следене.

Партиите от управляващата коалиция успяха да постигнат принципно съгласие по законопроекта още миналия месец. Освен атаката в Берлин, отговорност за която пое “Ислямска държава”, през лятото в страната имаше две по-малки ислямистки атаки - едната във влак, а другата на музикален фестивал.

Наблюдението, извършвано от властите, е чувствителен въпрос в Германия заради следенето, което е извършвала тайната полиция в някогашната комунистическа Източна Германия и от Гестапо по време на нацизма.

Съгласно новия закон ще бъдат отслабени ограниченията за защита на данните при видеонаблюдение по улиците и на места като търговски центрове, спортни обекти и автомобилни паркинги.

Освен това правителството постигна съгласие да бъде позволено на служителите на федералната полиция да носят камери, прикрепени към тялото, така че да се повиши сигурността им след зачестилите напоследък прояви на насилие срещу тях.

/БТА/

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още