IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в САЩ се отказаха от обвиненията си срещу News Corp

Американското правосъдно министерство си запази правото да преотвори случая при поява на нова информация

13:40 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рупърт Мърдок. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рупърт Мърдок. Снимка: Ройтерс

На компанията News Corp на магната Рупърт Мърдок няма да бъдат повдигнати обвинения за скандала с хакнатите телефони, който тревожи медийния гигант във Великобритания, пише BBC.

Американските служби проверяваха за възможни плащания на британски полицаи от журналисти. Това би означавало, че американската компания News Corp е нарушила антикорупционното законодателство. Американското правосъдно инистерство обяви в понеделник, че няма да повдига обвинения и приключва разследването.

Вестникът News of the World, който бе в центъра на скандала, беше затворен през 2011 г. Срещу няколко от журналистите му бяха повдигнати обвинения във Великобритания. Прокуратурата твърди, че те са хаквали телефони и са плащали на държавни служители за достъп до ексклузивни истории. Репортерите са получили достъп до телефона на изчезналата британска ученичка Мили Даулър, която е била убита.

ФБР е проверило хиляди имейли от сървърите на News Corp, търсейки доказателство за възможно нарушение на американското законодателство, пише британското издание.

Според разпространено в понеделник изявление от Министерството на правосъдието властите прекратяват „разследването на News Corp по отношение на възможно нарушение на Закона за корупция в чужбина относно подкупи, за които се твърди, че са били давани за новинарски истории“. Министерството си запазва правото да отвори отново случая, ако се появи нова информация.

News Corp бе уведомена и приветства новината.

„Ние сме благодарни, че това нещо приключи и отчитаме справедливостта и професионализма на Министерството на правосъдието по време на разследването“, заяви Регсон Цвайфах от News Corp.

Адвокат на група от близки на жертвите на терористичната атака на 11 септември 2001 г., които подозират, че телефоните им са били хакнати, заяви, че приключването на следствието е „много разочароващо“.

В момента контролният пакет в News Corp се държи от Рупърт Мърдок. Той контролира и сестрината ѝ компания Twenty-First Century Fox, която бе отделена през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още