IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Турция продължават с чистката след опита за преврат

Уволнени са почти 6 хил. души от полицията и държавната администрация, а стотина турски офицери от НАТО търсят убежище в Белгия

11:09 | 07.01.17 г. 4
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Властта в Турция продължава с мащабната чистка след опита за преврат в средата на миналата година. Още почти 6 хил. служители в полицията, държавната администрация и в научния сектор са уволнени с постановления, издадени в рамките на извънредното положение в страната, предава Ройтерс.

Извънредното положение в Турция беше въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. То позволява на правителството да заобикаля парламента, като приема нови закони и ограничава правата и свободите, когато сметне за необходимо.

Извънредното положение в страната беше въведено с първоначален срок на действие от 3 месеца. То беше удължено на два пъти – веднъж през октомври миналата година и още веднъж преди няколко дни, заради атентата в Истанбул. Засега се предвижда мярката да действа до 19 април, макар и властите да намекват, че ще я удължават за неопределен срок.

С три отделни постановления турското правителство е освободило от работа почти 2 700 полицаи, 1 700 служители в правосъдното министерство, повече от 800 служители в здравното министерство, почти 700 учени и други.

Междувременно белгийски медии съобщиха, че стотина турски офицери от НАТО са поискали убежище в Белгия за себе си и семействата си, предава БТА.

Офицерите са обвинени в тероризъм, уволнени са и не смеят да се завърнат у дома. От доскорошния турски състав в структурите на НАТО в Белгия 19 офицери са се завърнали и са били пратени в затвора, като някои от тях са били подложени на мъчения.

От 53 турски офицери от централата на НАТО в Брюксел 42 са били уволнени. От стоте турски представители във Върховното командване на пакта в Монс 80 са загубили работата си.

Общо 450 от 600 турски военни в НАТО са били освободени, включително служители в базите в Германия, САЩ и Италия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Никой нищо няма да им даде на турците.В подобни ситуации се изчаква докато се изразходи голяма част от енергията на масите поддържащи неудобния фанатик и когато това се случи просто ликвидират фанатика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
fri
преди 7 години
Чудя се, дали Тръмп няма да се съгласи да им даде оня духовник, дето Турция много го иска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
fri
преди 7 години
като че ли вече започвам да съчувствам на Турция и да поддържам становището й, осабено след атентата в клуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Уволнени са почти 6 хил. души от полицията и държавната администрация, а стотина турски офицери от НАТО търсят убежище в Белгия."Редно е НАТО/САЩ да се погрижат за хората си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още