Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Военен конфликт между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие не е изключен

Териториалните спорове могат да се решат чрез директни преговори или от Международния трибунал в Хага, казва Георги Димов

Военен конфликт между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие не е изключен

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Където има петрол и газ, ситуацията е съпроводена с кръв и сълзи. Горещ военен конфликт в Източното Средиземноморие не е изключен. Териториалните спорове могат да се решат или чрез директни преговори или от Международния трибунал в Хага. Атина ще отнесе този въпрос там. Това заяви бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"След срещата между 7-те средиземноморски държави от ЕС, в която не е включена Турция, се представи заключителната декларация, изразяваща солидарност към Кипър и Гърция срещу враждебната политика на Турция в региона", каза Димов.

Гостът обясни, че на дневен ред са конкретни мерки под формата на санкции срещу Турция, ако тя не коригира поведението си.

"В акваторията на остров Кипър има разкрит 8 млрд. барела петрол и 3,5 трлн. кубически метра газ. И едното, и другото представлява една десета от запасите на Русия".

Димов твърди, че позицията на Турция не е издържана от международна правна гледна точка поне по две линии – по отношение на северно кипърско-турската република и във връзка с конвенцията на ООН от 1982 г. за международното морско право, където е предвидено, че островите имат право на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

"Турция не искае да признае това и е в противоречие на конвенцията", обясни той.

Третото, което той подчерта, е че през 2016 г. Турция едностранно напуска преговорите по тези въпроси.

"Нападението на турски кораби над френска фрегата са генезисът на рязката ескалация на напрежението между Турция и Франция. Освен това Франция и Италия са получили концесия от Кипър в този район за добив на природен газ и петрол. Заради това интересът е силен".

"Източното Средиземномореие се свързава и със ситуация в Беларус. Има напрежение между Германия и Русия и относно предполагаемото отравяне на Алексей Навални. Турция и Германия, от друга страна, имат общи интереси въпреки различията. Берлин е за правилното смесване на ценности и интереси", отбеляза още бившият генерален консул в Одрин.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Отвратително кремълско клекало, жалък си.
3
 
3
 
2
korn до: дядя Вова
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Ти си единствения който лиже руския ботуш. Недей да говориш от името на българите. Марш към Сибир подлого.
7
 
1
 
1
преди 1 седмица
Военен конфликт между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие не е изключен

Е, ние политкоректно си лижeм на янките, може и малко да ни накарат да полаем срещу гърците, но ще ни разрешат милостиво да скимтим настрани...
Но затова пък колко демократично ще го правим!!!

Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса