Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Волфганг Шойбле: Еврото ще оцелее след френските избори

Финансистът призова ЕЦБ да започне да се отказва постепенно от прекалено стимулиращата си парична политика

Волфганг Шойбле: Еврото ще оцелее след френските избори

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле омаловажи опасенията за последиците от предстоящите френски избори върху еврото, съобщи CNBC.

Единната валута бе поела по неясен път заради непредвидимостта на президентския вот в неделя, но според Шойбле евото ще оцелее. 

Още по темата

„Аз съм доста оптимистично настроен и мисля, че френският народ ще вземе разумно решение. Това означава решение, което позволява еврото да оцелее“, каза Шойбле пред CNBC преди пролетната среща на Световната банка и МВФ във Вашингтон.

Тъй като двама от основните кандидат-президенти във Франция се обявяват срещу единната валута и обещават повече държавни разходи, инвеститорите се опасяват за бъдещето на френската икономика, но най-вече за стабилността на еврозоната и Европейския съюз.

По думите на Шойбле единната валута няма вина за нарастващия евроскептицизъм.

„Не мисля, че става въпрос за еврото. Има множество проблеми и някои от тези проблеми са сходни с причините, поради които британците подкрепиха Brexit, а американците взеха такова решение на президентските избори“ (б. ред. - избора на Доналд Тръмп за президент), каза Шойбле, намеквайки, че антиевропейските нагласи са свързани с опасенията за сигурността и имиграцията. 

Същевременно Шойбле призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да се отказва постепенно от прекалено стимулиращата си парична политика. „Не би било лоша идея, ако ЕЦБ и другите централни банки последват примера на Федералния резерв на САЩ и започнат също да променят курса на ултрастимулиращата парична и лихвена политика“, отбеляза той. Според него крайно отслабената парична политика в редица региони на света не е от полза. „Тези политики окуражават неоправданото поемане на риск, политическото самодоволство, неправилното разпределение на капитала и раздуването на цените на редица активи“, поясни Шойбле.

По-рано през седмицата трима висши представители на ЕЦБ заявиха, че перспективите пред икономиката на еврозоната са се подобрили, но все още не е настъпил етапът за отказ от провежданата от банката политика. 

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
МВФ не променя позицията за нуждата от преструктуриране на гръцкия дълг