IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Разбрахме, че за нас няма място в НАТО

Подкрепата за членство в Алианса сред украинците започна да намалява, показва експресно проучване на общественото мнение

19:27 | 15.03.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Политиката на отворените врати на НАТО не важи за Украйна, коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на заседанието на Британските обединени експедиционни сили, председателствано от премиера на Великобритания Борис Джонсън.

"От години слушаме за отворени врати, но сега чуваме, че ние нямаме място там и трябва да го признаем. Радвам се, че украинският народ започва да разбира и да разчита на себе си и нашите партньори, които ни помагат", коментира украинският президент във видеообръщението си към участниците в заседанието, съобщи украинската информационна агенция УНИАН.

Членове на военната организация са Великобритания, Дания, Финландия, Естония, Исландия, Литва, Латвия, Нидерландия, Швеция и Норвегия. Заседанието е извънредно и е посветено на военните действия в Украйна, както и на възможните заплахи за Балтийските членове на организацията, става ясно от съобщение на британското правителство. 

По време приветствието си Зеленски отново повтори искането си за обявяване на зона, затворена за полети над Украйна, но също така допълни, че е наясно, че това няма да стане.

"Ние разбираме, че не сме в НАТО", каза той и заяви, че няма претенции за активиране на чл. 5 от Договора за НАТО, тоест задействане на мерките за колективна отбрана. Заради липсата на действия за "затваряне" на небето, подкрепата за членство в Алианса в Украйна започна да намалява, сочи експресно проучване на общественото мнение в страната. В последните две седмици подкрепата за членство в НАТО намаля от рекордните 76% на 72%.

Пред участниците в заседанието Зеленски посочи и неравностойното положение, в което са украинските военни. "Статистиката показва, че на един наш танк се падат 100 руски", каза той.

В своето изложение украинският президент коментира още, че руски ракети са обстрелвали област Лвов, на 20 километра от границата с НАТО, а на територията на Алианса вече е паднал руски дрон. В изказването си украинският президент визира падналия преди дни край Загреб военен дрон ТУ-141.

Хърватските власти съобщиха, че дронът е навлязал във въздушното пространство на НАТО от Украйна, преминал е през Румъния, Унгария и е паднал край хърватската столица. В Хърватия се засилват мненията, че безпилотният летателен апарат е изпратен от руските военни, а не от украинските, посочват месните медии.

Първоначално се смяташе, че дронът е бил с разузнавателна мисия, но хърватският министър на отбраната Марио Баножич коментира в неделя (13 март), че сред останките са намерени останки от бомба, допълва ABC News. Тогава той допълни, че не може да се каже откъде е тръгнал дронът - от Украйна или от Русия, и предстои анализ на черната кутия, която обаче беше частично повредена при удара.

Зеленски коментира пред съвета, че Украйна се бори, за да спре руската военна машина. "С вас би ни било по-лесно и най-важното - ще спрем разрушаването на демокрацията", коментира той.

ЕС се опитва да подкрепи Украйна по много начини - санкции, икономическа и финансова помощ, дипломатически усилия, както и с доставка на въоръжение, посочи комисарят по финансовите въпроси Паоло Джентилиони по време на пресконференция след среща на Еврогрупата в Брюксел.

По-рано украинският президент коментира във своя профил във Facebook, че парадоксално, но един от най-големите доставчици на оръжия за Украйна днес е руската армия - изоставената и превзета военна техника се използва от украинските военни за защита на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
И защо ги ядохме жабетата? Сигурен съм ако това му беше казано на време войната можеше да бъде избегната. Тове е и което най-много настояваше Путин уверение за неприсъединчване на Украйна към НАТО /писмено/.Също така съм сигурен, че му е обещавано многократно такова членство само и само да продължават да дразнят Русия. Дали ще излезнат след време и писмени обещания за това? Както се случи с обещанията за неразширяване на НАТО. След 30 години изплаваха от архивите документите с обещанията. Сега когато отношенията се замразиха единствено Китай потрива доволно ръце. Защото казаното от Зеленски важи в голяма степен за Тайвант. Ние ви подкрепяме, но едвали ще рискуваме ядрен конфликт заради вас. Също така си осигуриха сигурен партньор и източник на евтини ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Скоро нямада има НАТО: https://***.facebook.com/ObshtestvenKontrol/videos/692472655219694
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
триете коментари ... да сте живи и здрави , и вашият ред ше дойде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Bones
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=hkV6yK_GhGI Героят на местните демокАрти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
mvr0306
преди 2 години
Ако одобрението за НАТО е 72 %, което вероятно е и фейк, тогава наистина за 8 години САЩ добре са си свършили работата в битката за умовете на хората. Докато в тази битка руснаците даже и не участват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Финландия също не е в нато а стандарта и на живот е в пъти по добър от победили те ги ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Володимир Зеленски: Разбрахме, че за нас няма място в НАТО >> А дубрутру! Гумените изделия за еднократна употреба ги изхвърлят овреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още