IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко сезонни работници прибират реколтата във Великобритания

Британските фермери се опасяват от все по-голям недостиг на имигрантска работна ръка заради Brexit

14:45 | 26.07.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националният фермерски съюз на Великобритания отчита спад със 17% на сезонните работници, които са дошли да работят в британските ферми от началото на годината до края на май. Незаетите места са били 1500 от общо необходимите 9411 работници през май в селското стопанство, информира Ройтерс.

За  производството на меки плодове в страната са необходими 29 хил. сезонни работници годишно, като почти всички идват от източноевропейски страни като България, Румъния и Полша, припомня БТА.

По думите на Лорънс Олинс, председател на търговската асоциация "Британски летни плодове", делът на работниците, които сега са във Великобритания и искат да се върнат в бъдеще, е спаднал от 70% на 35%.

Британските фермери се опасяват от все по-голям недостиг на имигрантска работна ръка заради Brexit, отбелязва Ройтерс.

Селскостопанската компания за отглеждане на малини и къпини W. B. Chambers & Son разчита основно на сезонни работници от Източна Европа през последните 20 години. Тази година обаче на фирмата й е било трудно да намери хора за началото на сезона през юни.

Много работници са се колебаели да дойдат да работят във Великобритания, тъй като британският паунд загуби от стойността си след решението на британците да напуснат ЕС на референдума миналата година.

Директорът на компанията Тим Чембърс, заедно с партньор, е инвестирал тази година в производство на малини в Полша, за да избегне евентуалните спънки за износ на плода от Великобритания към ЕС, когато Brexit стане реалност през 2019 година.

Ако недостигът на работна ръка от чужбина се задълбочи и вдигне разходите му, то той е готов да прехвърли допълнителна част от производството си в Полша и дори може да продаде част от фамилната си земя в Англия.

Ако нямаме сигурна работна ръка, ще трябва да коригираме размера на бизнеса си и да се преструктурираме, за да сме по-ефективни в новата икономическа обстановка и да обърнем поглед към производство в чужбина, казва той, докато български работници си проправят път между редовете с малини.

Работодателите и в други сектори отбелязват, че виждат признаци за намаляващата привлекателност на Великобритания за чуждестранните работници, които често запълват работни места, нежелани от британците, и се съгласяват да работят за по-малко пари.

Общо 43% от работодателите в образованието и 49% в здравеопазването казват, че служителите от други страни на ЕС обмислят да напуснат Великобритания, според данни на Сертифицирания институт за персонал и кадрово развитие.

Правителството заяви, че ще използва преходен период, за да гарантира, че работодателите няма да останат без служители след излизането на Великобритания от ЕС, но засега няма ясни сигнали как планира да осъществи това.

Според представител на сектора някои фермери планират да изнесат производството си в чужбина, а други напълно да прекратят дейност, ако не могат да наемат персонал.

Асоциацията "Британски меки плодове" отбелязва, че ако значителен брой фермери се изнесат извън Великобритания, за да си осигурят работна ръка, то британските потребители ще трябва да плащат повече за произведените в чужбина плодове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
сезонните работници намаляват, но пък расте броя на постоянните *** на помощи)) успех умници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Абе ние плодове нямаме ли,че сме хукнали да берем чуждите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още