IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече хора не мислят за пенсиониране

Милиони хора пък не са финансово подготвени за живота в третата възраст, сочи проучване на HSBC

13:08 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все повече хора не мислят за пенсиониране

Близо един от всеки осем служители по света вярва, че никога няма да може да си позволи да се пенсионира пълноценно. Милиони хора пък не са финансово подготвени за живота след работата, сочат международните изследвания на британската финансова компания HSBC.

Великобритания оглавява класацията, като немалка част от работещите на Острова очакват да се налага да работят и след момента на пенсионирането си. Според "Бъдещето на пенсионирането" – проучване, изготвено от HSBC, един на всеки пет британци смята, че никога няма да спре да работи. Тенденцията е сходна и в САЩ и Канада, където съответно 18 и 17 процента от хората са на мнение, че ще трябва да работят в неопределен период от време.

От друга страна едва 5 на сто от анкетираните в Бразилия смятат, че ще трябва да продължат да работят до дълбока старост.

Изследването, което обхваща 16 000 души в 15 страни, подчертава променящата се глобална среда. Икономическият натиск, свързан до голяма степен и с финансовите затруднения на голяма част от страните по света, както и постоянно покачващата се средна продължителност на живота, кара хората да работят по-дълго.

Хората, които се намират в пенсионна възраст и живеят сами, са най-склонни да отделят от времето си за работа. 36 на сто от тези, които са разведени или разделени в Обединеното кралство, пък очакват да работят в неопределен бъдещ период от време в сравнение с едва 20 на сто в световен мащаб.

Проучването предизвика нова полемика в Обединеното кралство, след като през миналата седмица пенсионният министър Стив Уеб предупреди, че пенсионният дефицит се разраства. По думите му повече от 13 млн. британци не са спестявали средства по време на трудовия си живот.

Проучване на HSBC потвърждава тези опасения, като две пети от анкетираните пенсионери заявяват, че не са правили никакво финансово планиране за бъдещето си, или че не са достатъчно подготвени за комфортен живот без работа. 35 на сто от тях са осъзнали, че са неподготвени едва след като са се оттеглили от работа.

Въпреки негативната тенденция обаче проучването показва, че британците далеч не са най-затруднените финансово след пенсиониране спрямо останалите страни по света. Само 2 на сто от хората в Обединеното кралство заявяват, че биха се върнали на работа, за да преодолеят някакъв финансов дефицит в сравнение с 44 на сто в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още