IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече руснаци са против контрасанкциите на Москва срещу Запада

Почти три четвърти от руснаците подкрепят действията на Русия в отговор на западните санкции, но критиците стават все повече

10:55 | 24.03.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три години след началото на „играта на санкции“ между Русия и Запада подкрепата на въведените от Москва контрасанкции остава висока сред руските граждани (72%), показва изследване на руския център за проучване на обществото мнение ВЦИОМ.

В същото време обаче расте делът на хората, които не одобряват действията на Русия – от 9% през 2014 г. до 24% през 2017 г.

Най-критично са настроени младежите – 53% от анкетираните на възраст между 18 и 24 години, както и жителите на Москва и Санкт Петербург (32%), става ясно от данните, публикувани на сайта на центъра.

Все по-малко са и хората, които оценяват като положително въздействието на контрамерките на Москва. През 2014 г. 80% от руснаците поддържат мнението, че санкциите към Запада ще имат позитивно влияние за страната. Днес на същата позиция са 67%. Според 26% от анкетираните ефектът е негативен, докато през 2014 г. на същото мнение са били 9%.

Общо 45% от младежите в Русия виждат по-скоро вреда, отколкото полза от въвеждането на ответните санкции.

ЕС и още няколко западни държави въведоха първите санкции срещу Русия през март 2014 г. във връзка с анексирането на Крим. През следващите месеци санкциите се разшириха и обхванаха ползването на нови технологии от Русия. Въведена е и забрана руски фирми да се финансират през западните капиталови пазари.

В отговор Москва наложи забрана за внос на селскостопански стоки. Тя беше въведена с указ на президента Владимир Путин през август 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Ето го и цялото изследване:https://wciom.ru/index.php?id=236&uid=116127
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Как се разпространяват фалшиви и лъжливи новини ? Хайде да погледнем какво пише руският източник по въпроса:https://lenta.ru/news/2017/03/17/menshe_volneniy_izza_sankciy/Примерно:Одновременно с этим россияне стали заметно чаще говорить о положительном эффекте западных санкций. Его отмечают 35 процентов опрошенных, а два года назад этот показатель равнялся 17 процентам. 32 процента уверены: санкционная политика серьезно не повлияла на жизнь российского общества, в то время как в 2015-м так считали 22 процента участников опроса.Точно обратното на онова, което се твърди в статията на г-жа Петкова.Може ли в такива случаи да се предостави връзка с първоизточника, за да можем да сравним къде какво е написано ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още