IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки ден ЕС внася енергийни източници за 1 млрд. евро

Страните от общността внасят почти 90% от петрола и 66% от природния газ, които потребяват

08:17 | 22.05.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Ежедневно страните от ЕС внасят енергийни източници на стойност 1 млрд. евро, сочат разчетите на Европейската комисия. Tова изчисление е направено, след като през март Брюксел започна подготовката на стратегията за намаляване на енергийната зависимост.

А към днешна дата тя е голяма – вносът на енергия съставлява малко над 53,4% от потребяваната енергия в ЕС. Макар и последните години да са кризисни, т.е потреблението би трябвало да намалява, зависимостта непрекъснато расте. По данни на Евростат през 2002 година например 47% от енергийните ресурси са били вносни. През 2009 година внесените енергийни източници съставляват 53,7% от потребяваните.

Една от най-големите зависимости днес се наблюдава по отношение на петрола – почти 90% от него е внос. Вносът на природен газ е в рамките на 66% от потребяваното, а на твърдите горива (въглища) – 42%. По отношение на ядреното гориво също има не малка зависимост – 40% от потребяваните количества са вносни.

Русия е сред основните източници на горива за ЕС. През 2013 година 42% от внесения в страните от общността природен газ са от Русия. По отношение на петрола делът е 33%. Сред останалите източници на природен газ за ЕС са Алжир, Либия и Катар.

По данни на Евростат за 2012 година енергийната зависимост на България е доста под средното за ЕС ниво, но това е само благодарение на факта, че изнасяме енергия, както и заради ниската зависимост от вноса на твърди горива (21,4% от потреблението е внос). Статистиката обаче показва, че 83% от потребения природен газ са внос. Същото се отнася и за почти 97% от потребявания петрол.

Сред основните решения на проблема „енергийна зависимост“, сочени от ЕК до този момент, е подобряване на енергийната ефективност, което да свие и потреблението на енергийни ресурси. Другото решение е „зелената“ енергия. По последни данни през 2012 година 14,1% от крайното енергийно потребление се произвеждат от възобновяеми източници. Зелената енергия носи не само независимост за ЕС, но и отговаря и на очакванията за устойчиво и екологично развитие на икономиката, което имат част от европейците.

Днес 50% от електричеството се произвежда по технология, при която не се отделя въглероден диоксид. Става въпрос не само за ВЕИ-мощностите, но и за ядрените централи. Високата цена, която има електричеството от възобновяеми източници обаче на този етап се оказва пречка пред по-масовото развитие на сектора. Притесненията относно технологии пък спъват изграждането на ядрени централи, чието производство реално е екологично чисто (без емисии СО2).

Политиката за намаляването на енергийната зависимост тепърва ще бъде изработена от експертите в Брюксел. Стратегията трябва да бъде написана до средата на юни и обсъдена от Европейския съвет (лидерите на страните от ЕС) на 26-27 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Този "един" си ти бре, Пурко! Това са числа от твоя линк - я пак *** и виж какво пише за Литва - колко внася от Русия и колко й е "Total Net Supplies"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Това да го разбираме, че Европа би могла без проблем да мине и без руски газ ли? Щото 23-24 % не са нещо, което ще направи голям проблем? Правилно ли съм ви схванал? Или всъщност има и друга сметка, като тази напр.:Австрия - 60%, България 88%, Чехия 58%, Финландия 100%, Литва 100%, Естония 100%, Латвия 167% - тези даже повече внасят, отколкото харчат може да реекспортират?, Германия 37%, Гърция 55%, Унгария 80%, Италия 30%, Полша 58%, Словакия 83%, Словения 60%.Тези държави как гледат според вас на идеята да останат без руски газ? Или Юнайтед Кингдъм ще им покрие недостига от своите количества, които смуче от Норвегия? Ама нещо находищата в Северно море зели да гълтат вода, викат некои специалисти...? Даже се изхлузи някаква партенка, че и англичаните тайничко нещо се осуквали около Газпром за евентуално отклонение на Северен поток към калаените острови...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Нямам идея от къде са черпили информация работилите по статията, но е доста несериозно въпреки убедителния тон. Делът на руския газ в Европа вече е под 25% при над 60%, но преди няколко години при това при макар плавно, спадащи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Когато това се разбере и се произнесе на висок глас от отговорен европейски политик...--------------Тогава, най-вероятно ще се намери някоя откачалка, като Лий Харви Осуалд и ще си имаме мемориал в памет на съответния отговорен европейски политик ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност, Европа няма НИКАКЪВ проблем, че внася нефт и природен газ - тя това прави от както се ползват тези ресурси! Проблем имат САЩ, че ресурсита на Русия не се доставят в Европа от американски компании!!!!Когато това се разбере и се произнесе на висок глас от отговорен европейски политик с възможности да влияе на европейската политика, тогава много неща в енергийния проблем на Европа ще си дойдат на мястото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
хахаха... и какво лошо има в това, че Европа внася горива? Ако с тях произвежда високотехнологични стоки и генерира достатъчно добавена стойност, какъв е проблемът? Нали търговията между различните държави и народи е гръбнакът на днешната цивилизация? Или вече не е?Ще ви кажа къде е драмата. Първо, Европа внася все повече енергия не за да произвежда, а за да си грее и вози мързеливите лоясали ***! Второ, болката е, че се обърнаха полюсите на философската теза - вече Европа е зависима, а не обратното - някой да е зависим от Европа, както е редно според някои чугунени глави. Е, нема вечно щастие! Всичко тече, всичко се променя! Свиквайте! И на *** да си сложите перки, а на темето панели, пак ще ви изядат варварите - разходете се из Франкфурт, Лондон, Париж или Рим и се загледайте в хората - вече половината не са европейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Барозу предлага независимост от Русия с връщане към ядрената енергияDarikFinance - 22 Май 10:51---Ето ти го. Зелена енергия. Ядрената е възобновяема нали? Защото всички знаем, че атомите не се губят, само си променят местонахождението и конфигурацията. Уахахах. П.С. Бях казал, че Барозку преди да го уволнят си говори квото му дойде отвътре - ето потвърждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Ако всяка жилищна сграда си стане самодостатъчна за производство на енергия от всякакъв тип (което пак казвам изобщо не съм убеден, че е възможно за 24/7/356) представяш ли си какво ще стане с енергийната мафия из целия ЕС, която сигурно е най-силната от всички мафии. Но ако казваш, че има начин за събирането и съхранението на енергията, поне дай малко данни, за да не изглежда, че говориш празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
deant
преди 9 години
И кое енергийно лоби ще го позволи? Ако изобщо физически е възможно да се направи. Може би ЕК трябва да задължи всички нови сгради да се строят с батерии и перки по покривите, и определен срок години за всички стари сгради в ЕС да минат на този режим. Като разбира се осигури подходящото финансиране. Това е тока. За отопление не знам. Ако мислиш, че в най-лютата зима можем да се топлим на фотоволтаици, аз нямам данни. Или ще разпробием цяла Германия и Франция за шистов газ? Аз съм навит. Ама да почнем от там наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
ivanrog
преди 9 години
Фотоволтаиците са едно от най-лошите решения - тотален дисбаланс. Домакинствата имат нищожна консумация през деня и съществена вечерните часове, както индустрията сутринта. Погледни часовите зони за върхова енергия. А що се отнася до ползването на земеделските земи за биогорива - хайде поредния балон, благодарение на биогоривата имаме едно прекрасно поскъпване на цената на зърното и какво се получава, хем плащаме по-скъпо гориво, хем плащаме и по-скъпи храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още