IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората по големина германска банка затваря 240 клона тази година

До края на 2024 г. броят на щатните позиции в групата трябва да бъде намален от около 39 500 на 32 000

22:30 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Втората по големина германска банка затваря 240 клона тази година

Съкращаването на клоновата мрежа на Commerzbank става все по-конкретно: списъкът с клонове, които ще бъдат затворени в цялата страна, е готов, обяви кредиторът в сряда. Банката възнамерява да затвори 240 клона в Германия тази година и трябва да започне със закриването през октомври, предава DPA.

Банката, която отдавна се придържа към сравнително сплотената си клонова мрежа, променя радикално посоката си по време на управлението на новия изпълнителен директор Манфред  Кноф. До края на 2024 г. броят на щатните позиции в групата трябва да бъде намален от около 39 500 на 32 000.

Така почти наполовина ще бъде намалена и клоновата мрежа в Германия - от 790 на 450 места. Съкращаването на клоновете в Германия трябва да приключи през 2022 г. Клиентите на банките все повече използват цифрови предложения за извършване на банкови трансакции, поради което редица кредитори намаляват своите клонови мрежи. 

Банката не публикува публично пълен списък на 340 засегнати. Говорител потвърди информация от медийни съобщения за отделни федерални провинции и региони. Според тази информация Commerzbank ще затвори осем от 36 клона в Берлин, 38 от 78 в Баден-Вюртемберг, 11 от 27 в Хамбург, 17 от 46 в Саксония, 7 от 23 в Саксония-Анхалт и 17 от 35 в Шлезвиг-Холщайн.

Според говорителя кредиторът ще затвори 23 филиала в Хесен, а 99 клонове са в т. нар. "Западен регион", който включва Северен Рейн-Вестфалия и части от Долна Саксония.

С тежкия курс към строги икономии Кноф, който пое управлението на банката на 1 януари, иска да върне Commerzbank обратно по пътя към успеха след загуба за милиарди долари през 2020 г. Рамката за съкращаване на хиляди работни места в Германия вече е договорена със синдикалните представители на служителите и до края на годината ръководството иска да изясни как бизнес подразделенията ще бъдат пригодени в бъдеще.

Мениджмънтът възнамерява  да избегне съкращения по оперативни причини, но не ги изключва. Вместо това той ще предпочита напусканията да стават чрез пенсиониране или доброволни напускания. Преди няколко седмици Commerzbank увеличи очакваните разходи за плана си за преструктуриране до малко над 2 млрд. евро, след като сключи споразумение със Съвета на работниците за съкращаването на работни места, което бе по-скъпо от предварително очакваното.

До края на 2023 г. банката възнамерява с помощта на намаленията на разходите да постигне възвръщаемост на собствения капитал от пет до седем процента.

До края на 2023 г. банката възнамерява с помощта на намаленията на разходите да постигне възвръщаемост на собствения капитал от пет до седем процента.

Според запознати около 450 от сегашните 800 клона в Германия ще станат излишни. Планът е да има 230 до 250 основни клона и 200 до 220 местни клона, в които да се обслужват само частни клиенти.

Първоначалната идея за само 200 клона и 300 до 400 така наречени сервизни точки, в които да работят само няколко служители, вече не е актуална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още