Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въглеродните емисии, търгувани в ETS, намаляват през 2020 г.

Емисиите от индустрията намаляват със средно 7 на сто, показват данни на Европейската комисия

Въглеродните емисии, търгувани в ETS, намаляват през 2020 г.

Снимка: Bloomberg LP

Емисиите въглероден диоксид, търгувани в европейската Схема за търговия с емисии (ETS), намаляват с 13,3% през 2020 година спрямо нивото през 2019 година, става ясно от отчет на Европейската комисия.

Съществено е намалението по отношение на авиационната индустрия - с 64,1% до 24,5 млн. тона. В енергийния сектор свиването на емисиите е от 14,9 на сто.

Още по темата

Причината е пандемията от коронавируса, която ограничи пътуванията и сви потреблението на енергия, посочват още от Брюксел. Освен коронавируса в Европа изпълнението на зелените цели също благоприятстват за намаляването на замърсяването от страна на производителите на енергия.

През миналата година зелените централи за първи път изпревариха въглищата в производството на електроенергия в Европа, сочат данни на екологични организации. На тенденцията за намаляване на въглеродните емисии влияе и трансформацията на въглищни централи в газови.

Емисиите от индустрията намаляват със средно 7 на сто, като спад се наблюдава в почти всички сектори, включително и производството на стомана и желязо (11,7%), рафинериите (8,1%), циментовата (5,1%) и химическа индустрия (4%). От ЕК обаче посочват, че на този етап не може да се определи дали това намаление е благодарение на увеличената енергийна ефективност.

Според правилата на ЕС емитентите трябва да публикуват отчетите за верифицираните въглеродни емисии до 31 март. Все още не са внесени всички отчети, но процентът е над 95 на сто от всички сектори и държави, отчитат още от Брюксел.

Общо верифицираните емисии от инсталации в ЕС (енергийни централи и производствени инсталации) достигат 1,33 млрд. тона въглероден диоксид.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС поиска символично обезщетение от 1 евро от AstraZeneca