Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въглеродните емисии в ЕС ще намалеят тази година до десетилетно дъно

Това се случва след рекордното понижение през 2019 г.

Въглеродните емисии в ЕС ще намалеят тази година до десетилетно дъно

Снимка: Dane Rhys/Bloomberg

Въглеродните емисии на Европейския съюз ще намалеят тази година до невиждано ниво от края на 50-те години на миналия век, предава Bloomberg.

Коронавирусът принуди индустрията и бизнесът да затворят, а гражданите да си останат у дома, което ще доведе до спад с 10% на замърсяването с въглероден диоксид тази година, сочат данни на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Очакваният спад се случва след рекордното понижение през 2019 г. в ЕС. Въпреки това свиването не може да е задоволително за ръководителите, защото без увеличаване на усилията за борба с климатичните промени емисиите ще растат, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

“Сега през 2020 г. сме с емисии в Европа като преди 70 години“, коментира Бирол по време на видеоконферентен разговор с репортери. „Но, разбира се, въпросът е как да избегнем скок на емисиите в Европа с възстановяването на икономиката“, допълни той.

МАЕ препоръча ЕС да увеличи усилията за засилване на енергийната ефективност, да повиши дела на възобновяемите горива и да стимулира електрификацията.

Това до голяма степен отговаря на планираните мерки в рамките на Зелената сделка на блока, която също така ще бъде ключов стълб в програмата за спасяване на икономиката на ЕС на стойност 750 млрд. евро (842 млрд. долара). 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара