IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външната политика на ЕС се очертава все повече като провал

Вече се надигат предложения за промяна на правилата при гласуването на общи решения

10:54 | 07.01.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган изпрати войски в Либия и по този начин мълчаливо напомни на Европейския съюз колко е безсилен той по отношение на въшната си политика. Европейските сили са тези, които трябва да се намесят с дипломатически средства в Либия. Вместо това Русия и Турция засилват влиянието си в Либия, както се случи в Сирия, което единствено може да навреди на интересите на ЕС, пише Андреас Клут в свой анализ за Bloomberg.

Европейският съюз изглежда в затруднена позиция и по отношение на Иран, след като страната вече е в силно изострени отношения със САЩ след убийството на генерал Касем Солеймани. Освен това Техеран обяви, че се отказва напълно от ядрената сделка от 2015 г., в която участват трите големи европейски сили Германия, Франция и Великобритания. Тази сделка бе определяна като най-голямото постижение на външната политика на ЕС.

В Либия и Иран Брюксел има жизненоважни интереси, които сега са поставени под въпрос. От една страна Либия се е превърнала в рай за трафикантите на хора и хъб за мигрантския поток към ЕС. Страната дели морска граница с Турция, Кипър и Гърция, които спорят за правата за сондиране на газ.

Вместо ЕС да заеме обща дипломатическа позиция за ситуацията в Либия, държавите членки подкрепят различни групи във военния конфликт в страната. Италия е на страната на либийското правителство, което има подкрепата на ООН. Такава е позицията и на Турция. Но Франция е на страната на ръководените от Халифа Хафтар бунтовници.

Тази слабост на европейската общност е в пълен контраст с твърдите единни позиции на ЕС по отношение на други политически въпроси. По отношение на търговията блокът действа твърдо и в унисон и се превърна в глобална суперсила. За да се случи това, понякога някои от страните членки правят компромиси с националните си интереси. Но засега ЕС не може да постигне подобен синхрон за външната политика и отбраната.

На теория икономическата общност се опитва да говори с общ дипломатически тон. Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел съзнава нуждата от по-голямо единство, като опасенията му са свързани с агресивната политика на САЩ, Русия, Китай и Турция.

Но Борел може да направи малко неща извън това да председателства събрания с участието на външните министри на страните членки. Подобни събрания имат слаб ефект, тъй като основното правило е, че всяко решение трябва да се приеме с одобрението на всички страни. Поради това често се налага вето. Преди година Италия блокира с вето резолюция за Венецуела, други страни членки блокираха позиция за развалянето на ядреното споразумение между Русия и САЩ. 

Какви са новите предложения вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
bonboniera29
преди 4 години
Всички го знаем, но началниците не смеят да вземат решения....Всеки се надява друг да вади горещите кестени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Как може да се провали нещо което никога не е съществувало ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
Grosss
преди 4 години
Как да се оправя Европа след като американците навсякъде където им паднеосират пейзажа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
georgi_shum
преди 4 години
Не точно;)) значи, че самият той е латентен ге.й ;) Жабата е типичния пример ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Недей да се мъчиш, отдавна е известно, че щом някой подхване гeйcкaта тема, значи няма какво друго да каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
rainmaker
преди 4 години
ЕС или става федерация, с армия, обща външна политика и се превръщта в глобален играч политически и военно или отделните страни членки ще стават все по незначителни и зависими от прищевките на другите глобални играчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Local_Person
преди 4 години
Добро утро - Европа се проваля от 35 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
studioaa
преди 4 години
Хомосексуализмът, зоофилията и психическите заболявания като трансексуалността представлявани от ес са висша форма да управление и учат на консенсус. Значи сина ти дано ти доведе зет за да тестваме твоята евроатлантическа лоялност и консенсус с евроатлантическите ценности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Боли те, че в някои държави от ЕС обичат да похапват жабешки бутчета?Европа все още се учи как да постига консенсус, който е по-висша форма на управление от демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Само държавите могат да имат външна политика, а еврогейския съюз не е държава и никога няма да стане такава. Стотиците посолства на този съветски бехемот са незаконни и трябва да се затворят, а не пилеят парите на данъкоплатеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още