IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните министри на ЕС удължиха граничния контрол в Шенген с още три месеца

Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия ще могат да запазят временно наложения контрол по някои от границите си

14:14 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) одобриха удължаването на вътрешния граничен контрол в рамките на Шенгенското споразумение заради извънредни обстоятелства по време на своето заседание в Брюксел. С това решение Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия ще могат да прилагат за още 3 месеца контрола по някои от своите гранични пунктове.

Така Австрия ще може да запази контрола на сухопътните си граници си с Унгария и Словения, става ясно от прессъобщението на Съвета на ЕС. Германия ще продължи да проверява минаващите по сухопътната граница с Австрия, а Дания – по пристанищата, през които се осъществяват фериботните връзки с Германия, както и на сухопътната си граница с Германия.

Швеция също запазва контрола върху пристанищата си, както и Норвегия - по фериботните връзки към Дания, Германия и Швеция.

„Нашата крайна цел е да се завърнем към Шенген колкото се може по-скоро“, подчерта Роберт Калиняк, вътрешен министър на Словакия и председател на Съвета. „Ситуацията се е подобрила, но не напълно. Затова удължаването ще бъде само за три месеца и ще има задължение за по-интензивно отчитане в сравнение с предишния период“.

Преди обаче реално да се удължи срокът на контрола, засегнатите страни членки ще трябва да обменят позиции със страните, на чиито граници са наложени проверките, за да се гарантира, че вътрешният граничен контрол е наложен там, където се счита за необходим и е пропорционален. Страните ще трябва да гарантират още, че наложеният контрол по вътрешните граници се налага като крайна мярка, когато други алтернативни мерки не са постигнали същия ефект.

Съгласно взетото решение страните членки ще трябва всяка седмица да преразглеждат дали подобни мерки са все още необходими и да ги коригират спрямо нивото на заплаха. Където подобна стъпка е подходяща, те трябва да бъдат напълно премахнати, се казва още в решението.

Засегнатите страни на ЕС предприеха подобни мерки за контрол над границите след безпрецедентната вълна от мигранти, идващи от Сирия и други страни. През май бе взето решение удължаването на срока за възстановяване на граничния контрол на тези пет държави да се удължи с още шест месеца. Правилата позволяват удължаване за срока за период от най-много две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още