IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки Brexit британските компании са платили рекордни дивиденти за 2018 г.

За изминалата година изплатените дивиденти от фирмите на основния британски пазар са достигнали 99,8 млрд. паунда

10:48 | 21.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Листнатите на британския пазар компании са изплатили рекордни дивиденти през изминалата година благодарение на увеличаващата се печалба. Въпреки относително незасегнатото от Brexit представяне през 2018 г. сянката на развода без сделка с Европейския съюз вече е надвиснала над Лондонското сити.

За изминалата година изплатените дивиденти от фирмите на основния британски пазар са достигнали 99,8 млрд. паунда (129 млрд. долара). Това представлява ръст от 5,1% спрямо година по-рано, показва проучване на Link Asset Services, цитирано от в. Guardian.

Рекордните резултати се дължат основно на повишаване на печалбата на компаниите през изминалата година, на по-високи от очакваното изплащания на специални дивиденти, както и на ефектите на валутните курсове. Компаниите с дейност извън пределите на Острова се облагодетелстваха от поевтиняването на паунда, тъй като печалбата им във валута нарасна, обърната в лири.

Дори и през четвъртото тримесечие, когато дивидентите обикновено са по-ниски, изплащанията са нараснали с 15,6% на годишна база до 17,3 млрд. паунда.

British American Tobacco има най-голям принос за резултатите, след като е платила сумата от 900 млн. паунда (1,2 млрд. долара) в дивиденти на акционерите си. Най-голям скок като цяло обаче отчита минната промишленост, където ръстът е от 66% до 11 млрд. паунда.

Банките, включително Standard Chartered, също са увеличили изплащанията си, а Royal Bank of Scotland дори обяви първия си дивидент от 2008 г., когато правителството ѝ отпусна спасителна помощ. Сумата е в размер на 240 млн. паунда, от които 150 млн. паунда бяха изплатени на британското финансово министерство, тъй като данъкоплатците остават най-големите акционери на финансовата институция с дял от 62,3%.

Дивидентите растат въпреки пониженията при цените на акциите. Индексът FTSE 100 отбеляза най-лошата си година от десетилетие насам на фона на притесненията за забавянето на световния икономически растеж. От своя страна доходността върху акция – измерваща цената за акция спрямо дивидента, е нараснала с 4,8%. Това е най-високата доходност от март 2009 г. насам.

Инвеститорите обаче е малко вероятно да наблюдават същия темп на растеж на дивидентите през 2019 г. Според прогнозите на Link Asset Services увеличението на дивидентите тази година се очаква да е 4,2% при вече споменатите 5,1% предходната.

Brexit също заплашва да се отрази върху възвръщаемостта на акционерите. „Ако светът потъне в рецесия през следващите няколко години или Brexit се развие зле, спадът на дивидентите е вероятно да бъде в диапазона от 10-15%“, посочва главният изпълнителен директор на Link Asset Services Джъстин Купър.

„Но засега инвеститорите могат да са спокойни със стабилната печалба, която акциите осигуряват“, се посочва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още