IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки тревогите за новия щам европейските борси записват ръстове

Едни от най-добре представящите се акции бяха тези на технологичният сектор, който прибави 2,5%, както и банковия, който напредна с 1,8%

19:17 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки тревогите за новия щам европейските борси записват ръстове

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия във вторник с повишения, без да се оставят тревогите за новия щам на коронавируса във Великобритания да ги изплаши, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с ръст от 1,3%. От своя страна германският бенчмарк DAX напредна с 1,3%, френският CAC с 1,4%, а британският FTSE 100 с по-умерените 0,6%.

Едни от най-добре представящите се акции бяха тези на технологичният сектор, който прибави 2,5%, както и банковия, който напредна с 1,8%. Книжата на Barclays и Lloyds поскъпнаха с по 3,3%.

Европейските пазари бяха ударени от масови разпродажби в поеделник заради притесненията за бързото разпространение на новия щам на коронавируса във Великобритания. Това наложи затварянето на граници на редица европейски държави за стоки и хора от Великобритания. Във вторник обаче ЕС призова за отмяна на ограниченията.

Брюксел подчерта в съобщение, че товарният транспорт до и от Великобритания трябва да се осъществява непрекъснато, а забраните за полети и влакове да бъдат премахнати, за да се осигури възможност за важни пътувания и да се избегнат смущения във веригата на доставки.

Междувременно Великобритания и ЕС остават в задънена улица в преговорите си за търговските отношения след Brexit. Според някои анализатори блокадите от последните дни са нагледен пример за това какво очаква търговията между двете страни след края на преходния период от 2021 г.

„Позицията остава без промяна, има проблеми“, заяви в понеделник британският премиер Борис Джонсън. Според главния преговарящ на ЕС Мишел Барние моментът остава решаващ и се прави последен напън за сделка.

По-рано днес стана ясно, че икономическото възстановяване на Великобритания от катастрофалната пандемия от коронавирус е по-бързо от очакваното през третото тримесечие, според официалните данни, публикувани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с рекордните 16% от юли до септември, ревизиран нагоре спрямо предишната оценка за ръст от 15,5%. Това обаче не компенсира спада от 18,8% през второто тримесечие, когато голяма част от икономиката беше спряна.

При индивидуалните акции тези на британските търговци на дребно бяха под натиск, след като компаниите предупредиха, че е възможен недостиг на стоки заради забраните за движение на стоки. Акциите на Sainsbury поевтиняха с 1,1%, а тези на Tesco и B&M European останаха почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още