IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите, които Франция ще постави по време на председателството си на Г-7

Борбата с климатичните промени и неравенството между половете и социалните групи ще бъдат широко дискутирани по време на срещите на групата

19:16 | 07.01.19 г.
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Борбата с неравенството и глобалното затопляне ще бъдат ключовите теми, които Франция ще дискутира с останалите представители на Г-7, докато трае нейното председателство през настоящата година, съобщава Euractiv France. 

Друга основна цел на разговорите ще бъде изграждането на по-тесни връзки с държавите от Африка.

През септември 2018 г. френският президент Еманюел Макрон отправи силен призив за действие пред Общото събрание на ООН, в което се фокусира върху „онези, които са били загърбени от глобализацията“.

Няколко седмици по-късно, сякаш за да даде смисъл на това послание, движението на „жълтите жилетки“ направи нова демонстрация на 5 януари след повече от месец гневни протести.

Битката за добавяне на „социално измерение“ на глобализацията и преодоляването на неравенството ще представляват „обединяваща нишка на френското председателство на Г-7“, посочи френският министър за Европа и външните работи Жан-Ив льо Дриан.

Неравенството между половете

От 24 до 26 август в Биариц ще се проведе среща на върха между държавните глави на страните от Г-7 (Франция, Германия, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ), която е предназначена да представлява водещите световни икономически сили. От 1 януари тази година Франция поема председателството на групата в рамките на цялата година за седми път от създаването на Г-7 през 1975 г.

„Един от основните приоритети по време на разговорите ще бъде засилването при борбата срещу проблемите с данъчната оптимизация и данъчните убежища", заяви Жан-Ив льо Дриан.

Тези неравенства обаче не са единствените във фокуса на Франция. Все още съществува такова и между мъжете и жените, което всъщност ще бъде основната тема на дискусията.

Африка

Париж възнамерява да насърчи Г-7 да действа решително в посока Африка, като Макрон вече потвърди този ангажимент преди близо година на конференция за глобалното партньорство в Дакар.

Това начинание има за цел да насърчи училищното образование в 65 развиващи се държави, като по-голяма част от тях се намират в Африка.

Има сериозно желание и за укрепване на връзките със страните от Южното Средиземноморие относно мира и борбата с глобалното затопляне.

Третата среща, наречена „Една планета“, ще се проведе по едно и също време с тази в Биариц. Нейната цел е да допълва срещите на високо равнище и да действа като по-нататъшно насърчаване за постигане на поставените от Парижкото споразумение за климата цели.

Мултилатерализмът

Тук Франция се опитва да намери страни, които да ангажира с този проблем, но които не са част от Г-7.

Това е по-нататъшната демонстрация на амбицията на френския президент, която широко популяризира по време на своето изказване пред ООН.

Други въпроси, които предстоят да бъдат обсъдени по време на тези срещи, са насочени най-вече към дигиталния сектор – сигурност, социална трансформация и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още