Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въпросът кой ще наследи Меркел и големите предизвикателства пред консерваторите

Борбата между Армин Лашети Маркус Зьодер заплашва да дестабилизира още веднъж доминиращия алианс на ХДС/ХСС

Въпросът кой ще наследи Меркел и големите предизвикателства пред консерваторите

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Острата вътрешна борба кой ще наследи канцлера Ангела Меркел постави някога стабилните управляващи консерватори в Германия в безпорядък и на ръба на имплозия по-малко от шест месеца преди изборите през септември, пише в цитиран от БГНЕС анализ на AFP.

Борбата между дългогодишния съюзник на Меркел Армин Лашет и неговия по-популярен баварски съперник Маркус Зьодер заплашва да дестабилизира още веднъж доминиращия алианс на ХДС/ХСС, чиито рейтинги спаднаха през последните месеци. Избран за ръководител на Християндемократическия съюз на Меркел през януари, Лашет е прието да е първият избор да води както ХДС, така и неговата сестринска партия от Бавария ХСС на общите избори през септември.

И все пак претенцията му за кандидат за канцлер е оспорвана с ярост от лидера на ХСС Зьодер, който в момента има по-голяма подкрепа както от обществеността, така и от консервативните депутати.

Схватката за трона на Меркел отвориха исторически рани между двете партии и дори биха могли да разхлабят 16-годишната им власт над канцеларията.

С изтичането на срока до изборите на 26 септември, ожесточените разделения, тровещи консерваторите, предизвикват нервна кампания за ерата след Меркел.

Освен това те ги оставят изложени, като вътрешните пререкания отвличат вниманието в момент, когато най-голямата европейска икономика се бори да сложи край на бушуваща пандемия, която уби 80 000 и опустоши хиляди бизнеси и поминък.

Исторически кавги

„Съюзът ХДС/ХСС не е виждал подобна борба повече от 40 години!“, пише вестник Bild, след като Зьодер и Лашет размениха словесни удари на среща с консервативни депутати.

И все пак не за първи път ХДС и ХСС са в противоречие кой да поеме най-висшия пост в изпълнителната власт.

През 1980 г. лидерът на ХСС Франц-Йозеф Щраус е номиниран пред кандидата на ХДС Ернст Албрехт и неговия непопулярен тогава лидер на партията Хелмут Кол.

През 2002 г. новоназначеният председател на ХДС Ангела Меркел отстъпи, за да позволи на баварския съперник Едмунд Щойбер да се кандидатира.

И в двата случая кандидатът за ХСС беше широко разглеждан като по-обаятелен и благоприятен за избирателите вариант, преди в крайна сметка да бъде победен в изборите от социалдемократите.

След това и Кол, и Меркел се противопоставиха на критиците си на следващите избори, ставайки най-дълго служещите канцлери в Германия.

Още по темата

Това може да предвещава добра новина за непопулярния в момента Лашет, който е хвален за способността си да се справя с противници.

И все пак, докато Кол и Меркел се появиха с консерваторите в опозиция, Лашет има по-трудна работа да удържи ХДС/ХСС на власт, докато те се карат във вакуума, оставен от напускането на Меркел.

Канцлерът поддържа алианса заедно през цялото си управление, запазвайки авторитета си, дори когато ХСС открито оспори нейната политика за справяне с бежанската криза през 2015 г. "Ако партията няма никой, зад когото да може да се обедини, нещата стават брутални. Така беше след ерата на Кол и сега е така в края на ерата на Меркел", пише седмичник Der Spiegel в редакционна статия миналата седмица. Списанието твърди, че за съюза ХДС/ХСС би било по-добре да влезе в опозиция и да "намери нов крал или кралица в мир и тишина".

Обединени?

С надигащата се партия на Зелените, която ходи по петите им, перспективата за загуба на власт сега е по-голяма от всякога за консерваторите, които постигнаха нови минимуми в допитванията на фона на корупционен скандал и гняв заради пандемията.

Разделенията може да останат, дори ако те запазят властта, като депутатите казаха, че предпочитат Зьoeдер и а ръководството на ХДС вече са подкрепили Лашет.

Ако Лаше надделее, той ще има доста работа, за да спечели обратно подкрепа в собствените си партийни редици. Ако Зьодер вземе връх, това задава въпроси за авторитета на ръководството на ХДС, което постави подкрепата си зад Лашет.

„Има рани, които ще останат, или във всеки случай, които няма да заздравеят толкова бързо, че да не оставят следа по време на предизборната кампания“, пише Spiegel.

В петък депутати от двете партии събираха подписи, за да наложат гласуването по въпроса следващата седмица, ако не може да се вземе единодушно решение при затворени врати. "Това е вече третата борба за власт в ХДС/ХСС през последните три години. Това показва, че партията е загубила своята ориентация, своя център", пише вестник Die Zeit тази седмица.

Други обаче настояват, че вечно прагматичните консерватори все още могат да отскочат отново.

"Каквото и да се случи, и двете партии ще влязат в предизборната кампания обединено", заяви пред AФП политологът Нилс Дидерих от Берлинския свободен университет. "Съюзът няма да се разпадне, само защото двама души се състезават за канцлер."

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС ще се размине с целта за 70% напълно ваксинирани до края на юли