Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Във войната си с British Airways синдикатите се обърнаха към инвеститорите

Организацията на служителите Unite лобира за законови промени, така че компанията да изгуби ключови слотове, ако продължи с плановете си за мащабни съкращения

Във войната си с British Airways синдикатите се обърнаха към инвеститорите

Снимка: архив Ройтерс

Борбата на синдикатите с British Airways стигна до инвеститорите в компанията майка IAG, пише Ройтерс.

Синдикалната организация се стреми да засили натиска върху авиокомпанията заради плановете за съкращения на персонал, намаляване на заплащането и влошаване на условията за работа, допълва информационната агенция.

British Airways планира да съкрати 12 000 служители, или повече от една четвърт от работната си сила, за да се справи с коронавирусната криза. Компанията разгневи синдикатите, като предложи нови договори за работниците, които задържа. 30-те хил. служители, които остават на работа, получават нови договори, като при някои намалението на възнаграждението достига 70%. Авиокомпанията казва, че е предложила 20% понижение на заплатите.

Още по темата
Синдикатът на кабинния екипаж на авиокомпанията Unite отговори чрез лобиране за промяна на закона, за да бъде лишен превозвачът от някои ценни слотове за излитане и кацане на лондонското летище Heathrow, ако продължи с плановете си.

Шарън Греъм, изпълнителен директор на Unite, коментира пред Ройтерс, че е спечелила значителна политическа подкрепа за кампанията си. Тя се е срещала и с инвеститорите в British Airways тази седмица, като е подчертала рисковете за печалбите на авиокомпанията, ако изгуби ключови слотове на летището.

По думите на Греъм Unite има подкрепа от 90 депутати от няколко партии. По-рано, през май, и един от министрите в кабинета на Борис Джонсън каза, че слотовете на превозвача може да бъдат преразгледани.

Греъм прогнозира, че битката с British Airways може да продължи една година. По думите и нейното значение надхвърля авиационната индустрия. „Ако оставим тази компания да се размине с това, тогава други компании ще последват примера. Ще има неща, които хората биха искали да правят и те ще използват кризата, за да го направят“, казва тя.

Съгласно исторически права British Airways оперира над 50% от слотовете на Heathrow и загубата на който и да е от тях би навредила на печалбите на превозвача.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме