Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въздухът в Европа - какво да направим за подобряване на качеството му?

ЕК започва публични консултации във връзка с актуализираните насоки на СЗО за чистотата на въздуха

Въздухът в Европа - какво да направим за подобряване на качеството му?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Множество страни в Европа, включително и много членове на ЕС, все още отчитат влошено качество на въздуха въпреки предприетите действия в тази насока. Всяка година 400 хил. европейци губят живота си от заболявания, свързани с лошото качество на въздуха - рак на белите дробове, астма, сърдечно-съдови проблеми и т.н.

Изчисленията на Европейската комисия (ЕК) сочат, че здравните и икономическите разходи във връзка със замърсяването на въздуха възлизат на между 330 млрд. и 940 млрд. евро годишно в ЕС.

От Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че замърсяването на въздуха е много по-смъртоносно, отколкото се смяташе преди. Организацията актуализира своите лимити на замърсителите във въздуха - фини прахови частици, азотен диоксид и т.н.

Във връзка с това решение от ЕК също стартират публична консултация относно ревизия на европейските правила за чист въздух. Брюксел ще приема становища по казуса до 16 декември 2021 г.

Още по темата

"Амбицията ни е за нулево замърсяване и нетоксична околна среда. Искаме гражданите на ЕС да дишат чист въздух", коментира комисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс, цитиран от пресцентъра на ЕК.

България също е от страните в ЕС, която не изпълнява нормите за чистотата на въздуха. Страната от години е с наказателни процедури заради неизпъление на европейското законодателство в тази сфера. Част от проблема с мръсния въздух са горивните инсталации, както и печките, използвани за отопление през зимата в населените места.

По данни на Европейската агенция по околна среда четири държави от ЕС регистрират концентрация на фини прахови частици PM2.5 над европейските норми, а 28 в Европа - над насоките на СЗО, публикувани през 2005 г.

В 19 държави от общността нивото на озон е над годишните лимити на ЕС, а всички държави в Европа надвишават нормите на СЗО. Замърсяване с азотен диоксид над европейските норми отчитат 18 държави от ЕС. Лимитите на ЕС и СЗО за азотния диоксид са едни и същи.

Данните на европейските власти показват, че през 2020 година замърсяването на въздуха в Европа намалява и основната причина за това са намалените емисии от транспорта, който беше ограничен от пандемията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Carrefour ще раздаде на 85 хил. служители бонуси за гориво