IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможните сценарии след конституционния референдум в Италия

Междувременно лихвата по 10-годишните облигации на Италия достигна 2,027 на сто спрямо 1,902 на сто в петък вечерта

10:48 | 05.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поддръжници на отхвърлянето на конституционните промени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поддръжници на отхвърлянето на конституционните промени. Снимка: Ройтерс

С очакваната оставка на премиера на Италия Матео Ренци в страната започва период на политическа несигурност. Сега топката е в полето на президента Серджо Матарела, който има няколко възможности, съобщава в цитиран от БТА анализ AFP.

Вариант 1: Ренци остава на власт

Веднага щом премиерът подаде оставка днес след последно заседание на министерския съвет, Матарела може да поиска от него да състави ново правителство. То може теоретично да получи вот на доверие от парламента, било със сегашното мнозинство, било с ново, в което да влезе и десноцентристката партия на Силвио Берлускони "Форца Италия".

Самият Берлускони намекна преди дни за подобна възможност. Но в последното си изявление, направено рано тази сутрин, Ренци, изглежда, изключва такава хипотеза. "Идва краят на моето управление", каза той. 

Вариант 2: Назначаване на служебно правителство

Това сега е най-вероятният сценарий. При него Матарела назначава председател на правителството, който предварително да си е гарантирал подкрепата на сегашното мнозинство или на ново, по-широко мнозинство. Вече се спрягат няколко имена, включително това на министъра на финансите Пиер Карло Падоан и на председателя на Сената Пиетро Грасо.

Кабинетът ще има за задача да осигури приемане на бюджета за 2017 г. от парламента и да измени изборния кодекс преди евентуални предсрочни избори. Той може да реши да продължи работа до края на мандата на настоящия парламент, т.е. до февруари 2018 г., за най-голямо разочарование на някои политически сили като Движението "Пет звезди", което призовава за избори възможно най-скоро.

Вариант 3: Незабавно разпускане на парламента

Това е малко вероятен сценарий, тъй като големите политически партии искат промяна на приетия миналата година избирателен кодекс, който дава допълнителни места в парламента на партията, спечелила 40 или повече процента от гласовете. Тази мярка целеше съставянето на по-стабилни правителства.

Но традиционните партии се опасяват, че тя може да помогне на Движението "Пет звезди" да спечели властта и затова искат, преди насрочването на нови избори, правилата да бъдат променени и пропорционалният елемент да натежи, пише от своя страна Washington Post. 

Междувременно лихвите по 10-годишните държавни облигации скочиха  днес сутринта след "Не"-то на референдума в страната, което принуди премиера Ренци да обяви, че ще подаде оставка. Малко след откриването на вторичния пазар, където се разменят вече емитираните държавни дългови книжа, лихвата по 10-годишните облигации на Италия достигна 2,027 на сто спрямо 1,902 на сто в петък вечерта.

Това е сигнал, че инвеститорите искат да се освободят от тези книжа, коментира анализатор. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
"лихвите по 10-годишните държавни облигации скочиха". Аз си мислех, че лихвите са фиксирани и само цената на ДЦК-тата мърда нагоре, надолу, а оттам и доходността (Има връзка, но не е точно лихвата) :) "Interest" не е същото като "yield".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още