IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на инвестициите е тласнало растежа на португалската икономика

Националният статистически институт потвърди първата оценка за растеж на икономиката от 0,6 на сто през четвъртото тримесечие

09:07 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възстановяването на инвестициите, които са нараснали с 5 процента през четвъртото тримесечие след дълъг период на спад, е тласнало португалската икономика до най-силния растеж на годишна база от средата на 2010 г. в края на миналата година, сочат официалните данни, цитирани от Ройтерс.

Във втората си оценка националният статистически институт потвърди първата оценка за растеж на икономиката от 0,6 на сто през четвъртото тримесечие, но преразгледа към повишение растежа на годишна основа от 1,9 процента на 2 процента. През третото тримесечие на миналата година показателят е бил 1,7 на сто.

За цялата 2016 г. икономиката е нараснала с 1,4 процента, което е забавяне спрямо растежа от 1,6 процента през 2015 г., посочва статистическият институт, потвърждавайки първоначалната си оценка.

И тримесечният, и годишният растеж изненадаха анализаторите, когато бяха обявени за първи път.

Като цяло това са положителни данни, потвърждаващи продължаващия растеж на годишна основа от средата на 2013 г. с очевидно стабилизиращо се темпо от около 1,5 процента годишно, отбелязва Филипе Гарсия, ръководител на офиса "Информация за финансовите пазари" в Порту.

По думите му частното потребление е нараснало, което може да бъде обяснено с повишеното доверие и нарасналото кредитиране, като подобрението се случва при много положителна външна среда - растеж на европейската икономика и рекордно ниски лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В периода 2011-2014 г. Португалия получи спасителна помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), от която успешно излезе. Икономическите проблеми на страната обаче не са приключили.

Много анализатори са на мнение, че сегашното равнище на растеж, макар и подобрено, може да не е достатъчно страната да намали огромния си дълг от 130 процента от БВП - третият по размер в еврозоната след дълговете на Гърция и Италия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още