IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взрив в белгийска АЕЦ вдигна на крак пожарникарите

Властите отхвърлят радиоактивно изтичане

12:46 | 01.11.15 г. 2
Взрив в белгийска АЕЦ вдигна на крак пожарникарите

                                                                                                            От: Никола Димитров

Взрив в трафопост и пожар в атомната електроцентрала в Дул, край втория по големина град в Белгия – Антверпен, вдигна на крак пожарникарите. Експлозията станала малко преди полунощ в събота и предизвикала пожар.

Според говорителката на централата Елс де Клерк инцидентът не е причинил радиоактивно изтичане и персоналът не е бил изложен на риск.

Три от реакторите на централата са спрени от миналия февруари, след като по корпуса на някои от тях бяха открити пукнатини. В този край, където е възникнал инцидента, не е имало ядрено гориво, добави говорителката.

Пожарът е бил загасен бързо, след като на помощ на ведомствената пожарна служба са били повикани и пожарникари от Антверпен.

Следователите се опитват да установят каква е причината за взрива, да оценят щетите и последиците от инцидента.

Гръмналият трансформатор свързва ядрения реактор към електрическата мрежа. Той работи в две посоки и може да изнася, но и внася електроенергия. Компанията, която се занимава с преноса на енергия в мрежата на Белгия - "Елиа" съобщи, че инцидентът ще има незначителни последици за снабдяването на ток и че по време на пожара е регистриран лек спад в напрежението в мрежата.

Инцидентът в АЕЦ "Дул" поднови политическите дебати какво да се прави със старите ядрени реактори в Белгия. Зелените и социалистите настояват те да бъдат затворени, а страната да започне да купува ток от съседна Холандия. Дясната коалиция обаче предпочете да удължи експлоатацията им.

Само един от 4-те реактора на АЕЦ "Дул" работи в момента. Той генерира 1000 мегавата. Реактори 1 и 2 (по 433 MW) се подготвят за повторен пуск, след като белгийското правителство даде зелена светлина за удължаване на живота им. Очаква се те да бъдат включени в системата на 1 декември.

Трети реактор остава изключен докато специалистите установят причината за пукнатините по корпуса му. Спрян остава и един реактор от АЕЦ "Тианж" край Лиеж, в който миналата година също бяха открити пукнатини.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pet5555
преди 8 години
Ще заварят пукнатините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Бат Минко
преди 8 години
Никола *** големи бисери си натворил бе човек.Честно много си зле ама много.Не пиши на тема енергетика щото си смешен.Ти не си за двойка нито за еденица и за нула не си.Не знам как да ти оценя простотиите дето си написал.Трафопост в АЕЦ който свързва ядрен реактор с електрическа мрежа.Я да вземеш да ми разясниш квй и туй чудо?Да не е кат онуй чудо?И как ще пускаш реактор с пукнатини в корпуса не разбрах.Леле леле ако такива смепници взимат решенията края на светът наближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още