IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikileaks: САЩ са подслушвали трима френски президенти

Ширак, Саркози и Оланд са били следени тайно от американските служби

09:27 | 24.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	И френският президент Франсоа Оланд стана жертва на американските тайни служби. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И френският президент Франсоа Оланд стана жертва на американските тайни служби. Снимка: Ройтерс

Според информация на платформата за разследваща журналистика Wikileaks Съединените американски щати са подслушвали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд. Това става ясно от документи, с които разполагат френският вестник Libération и онлайн платформата Mediapart. През нощта те бяха публикувани и в Wikileaks. Засега потвърждение за истинността на материалите няма. 

В публикуваните разговори на държавните глави наред с други неща става дума и за кризата с гръцкия дълг, отношенията с Германия - и, по ирония на съдбата, за американски шпионаж. Става дума за пет доклада на американските тайни служби NSA, които са базирани на прихваната комуникации. Подслушването е продължило най-малко от 2006 г. до 2012 г. В друг документ са изброени различни телефонни номера, включително номерата на президентите, най-близките им съветници и различни министри.

В документ за консервативния предшественик на Оланд Никола Саркози се посочва, че той се е разглеждал през 2008 г. като „единствения способен човек" в борбата срещу тогавашната финансова криза. От средите на Саркози, за когото се твърди, че има амбицията да се върне в Елисейския дворец, обаче коментират, че такива шпионски практики са "фундаментално неприемливи, особено когато става дума за политически съюзник“.

NDR и Süddeutsche Zeitung също са разгледали документите предварително. Според медиите е бил възпроизведен и разговор между Оланд и тогавашния министър-председател Жан-Марк Еро от май 2012 г. Двамата са разговаряли за планирана среща с ръководството на германската партия SPD в Париж, за да обсъдят кризата с еврото и евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. 



„Оланд подчерта, че срещата (за Гърция) трябва да бъде тайна," цитира WikiLeaks протокола на NSA. Президентът се е страхувал, че разгласяването на консултациите за Grexit ще изостри кризата в Гърция.

Оланд също се е оплакал и от срещата си с германския канцлер Ангела Меркел през предходната седмица. Нищо съществено не било постигнато, освен чисто шоу. Меркел вече се била отказала от Гърция, се е оплакал Оланд. Това го е накарало да се разтревожи за Гърция и гръцкия народ и за това, че като реакция той може да се обърне към радикални партии. 

Според доклада има и подслушан през март 2010 г. разговор между френския посланик в САЩ и консултант на Саркози за възможен опит на французите да сключат с американците споразумение за отказ от шпиониране.

Във вторник вечер Оланд не коментира темата. „Нека видим за какво става дума“, гласи официално съобщение от Елисейския дворец. Според AFP в 9 часа местно време (10 часа българско време, б. ред.) Оланд ще свика Съвета по отбраната, за да „се направят съотвените изводи“ от разкритията.

Американското правителство също не взема отношение по темата. "Ние не правим коментари по конкретни твърдения, свързани с разузнаването", заяви Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Той отбеляза, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина, освен ако съществува конкретна и сигурна заплаха за националната сигурност. "Това важи както за обикновените граждани, така и за световните лидери", добави той.

Прайс увери, в разпространено снощи писмено изявление, че американските спецслужби не се занимават с подслушване на телефонните разговори на френския президент Оланд, съобщи ТАСС. По думите на Прайс контактите на президента Оланд не са и няма да бъдат мишена на разузнавателните служби на САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Мамка му! Такова нещо не съм очаквал, точно от най-светлия храм на демокрацията и стожера на човешките свободи ... света се руши пред очите ни, хора!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"Ширак, Саркози и Оланд са били следени тайно от американските служби"Сега като дойдат танковете, ще си ги следят съвсем явно...! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още